Aquest dimecres 12 de desembre, a un quart de nou del vespre, i aquest dijous 13 de desembre, dos quarts de vuit del vespre, l'escriptor, afincat a Pedret i Marçà, Marc Grijalvo presenta al Museu de la Tècnica de l'Empordà, a Figueres, i a Ca l'Anita de Roses el seu darrer llibre Quilmes, la llegenda, una novel·la de misteris i aventures que pren com a protagonista un dels pobles més rebels de les valls andines que plantaren cara als conqueridors després del descobriment d'Amèrica.

Els quilmes, que durant molt de temps havien format part dels límits de l'Imperi inca assimilant-ne gran part dels trets culturals, van ser un dels pobles més rebels de les valls andines que van plantar cara a l'invasor. L'any 1664, 172 anys després del descobriment de Colom, aquest poble encara escapava al control dels conqueridors. La resistència d'aquests homes i dones, que van morir per una terra lliure, és avui una llegenda quasi oblidada.

A partir d'un fet fortuït, Marc Grijalvo enllaça aquesta llegenda amb el nostre present, per donar peu a una trepidant novel·la de misteris i aventures basada en aquests homes i dones que van plantar cara a un exèrcit que no havia trobat aturador en tot el continent.

Grijalvo és doctor en Turisme, Dret i Empresa i professor universitari (Universitat de Girona, UOC). En la seva tasca de recerca en destaca el Premi Yvette Barbaza, mentre que en la seva vessant de novel·lista ha publicat La paraula silenciada, obra que va obtenir el XXVI Premi Sebastià Joan Arbó, i Asfíxia.