Els fans criden el seu nom durant un concert prop de París. No és un ídol qualsevol, sinó l'holograma de la japonesa Hatsune Miku, una cantant virtual que causa furor. "Bona nit, París. Em sento molt feliç d'estar per fi amb tu", diu amb accent japonès. És la pròpia personificació del 'J Pop' (pop japonès) i s'ha proposat conquerir Europa després d'haver omplert sales a Amèrica i Àsia.

Amb la seva llarga cabellera de color turquesa, minifaldilla plegada i mitges fins a mitja cuixa, Hatsune Miku té eternament 16 anys. Representa vivament l'estudiant japonesa apassionada pel manga i el cosplay (l'art de disfressar-se de personatges de ficció).

Aquesta criatura, mig Barbie, mig personatge de dibuixos animats japonesos, va ser concebuda el 2007 com l'estandard humanoide d'un programari de síntesi vocal desenvolupat per la companyia japonesa Crypton Future Media mitjançant la tecnologia 'vocaloid', o vocaloide (contracció de vocals i androides).

El programari permet desenvolupar cançons sense nencessitat de tenir coneixements musicals. És una tecnologia punta que dóna nom a 'Hatsune Miku' ('primer so del futur' en japonès). Més de 63 milions de persones l'han vist a YouTube i compta amb 2,5 milions de seguidors a les xarxes socials. A Japó és un fenomen de tal magnitud que milers d'homes s'han casat virtualment amb ella.

Va aparèixer en anuncis publicitaris de televisió, representant per exemple la companyia Toyota als Estats Units. Va assistir, per dir-ho d'alguna manera, al programa nord-americà 'The Late Show' de David Letterman i va cantar com a telonera de Lady Gaga i de Pharrell Williams. El seu holograma va omplir sales de concerts des d'Indonèsia a la Xina, passant per Estats Units i Mèxic.

"La nostra gira més llarga del 2016 a Amèrica del Nord va atraure més de 36.000 persones. Miku també és molt popular a la Xina, on cada any s'organitzen concerts a ritme similar als de Japó", explica Guillaume Devigne, cap de l'equip de màrqueting internacional de Crypton Future Media. "L'assistència a Europa serà comparable o superior", avança.

Podria ser veritat tenint en compte la fervositat dels seus fans, d'entre 10 i 20 anys, que van assistir al concert celebrat prop de París, per al qual es van exhaurir pràcticament les 5.000 entrades.El següent concert és a Colònia (Alemanya) i també n'hi ha un de previst a Londres.

"Semblava impossible que pogués venir", afirma Laura, una "ultrafan" de 20 anys. "Volia anar a Japó per veure-la. Quan em vaig adonar que vindria vaig comprar immediatament l'entrada", explica l'estudiant, amb els cabells turquesa i la minifaldilla com la de la seva heroïna.

Si Hatsune Miku suscita tanta passió és perquè qualsevol pot apropiar-se'n. El programari funciona sota la llicència Creative Commons (Comunes Creatives), que permet als fans crear la seva pròpia cançó i posar-la en boca de Hatsune Miku. S'han escrit més de 100.000 cançons de tots els estils musicals, i això converteix Miku en una obra col·laborativa.

"A tothom li pot agradar Hatsune Miku perquè reuneix tots els estils: electrònica, pop, rock ...", explica Alicia Pariset, que el pròxim febrer complirà 18 anys. "Ella em transporta. El seu ritme em xifla", afirma la jove vestida amb kimono.