El MUME i la Fundació Carles Pi i Sunyer organitzen una jornada d’homenatge a Pompeu Fabra, exiliat a Prada de Conflent, on va morir el 1948. Aquest homenatge s’inscriu en el marc del 150 aniversari del naixement de Fabra i del

100 aniversari de la publicació de la Gramàtica Catalana.

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Durant l'any s'organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

Pompeu Fabra, gramàtic i artífex del català modern, morí a l’exili a Prada el dia de Nadal del 1948. En el marc dels actes de commemoració dels 150 anys del naixement del lingüista més important del país, aquesta jornada es dedicarà a homenatjar el Mestre i a exposar la situació de Fabra, la seva obra i la dels seus deixebles després del 1939.

Al matí tindrà lloc a Prada de Conflent l’homenatge a Pompeu Fabra, al cementiri on és enterrat i als llocs on visqué, i a la tarda, al MUME de la Jonquera, es farà un acte dedicat a la situació de la llengua i els lingüistes entre el 1939 i el 1948. L’acte compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del MUME, la Fundació Pau Casals, el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID, UAB) i el Grup d'Estudis de Literatura Catalana

Contemporània (GELCC, UAB).

Programa detallat de la jornada

Programa detallat de la jornada- 9:30h Trobada al MUME, a la Jonquera

-10h Sortida de l'autocar cap a Prada

-11:30h Ofrena a la tomba de Pompeu Fabra al cementiri de Prada i lectura de

textos, a cura de Maria Campillo.

-12h Un itinerari de la llengua exiliada a Prada: homenatge i record de Pompeu

Fabra, a cura de Mònica Montserrat i David Paloma.

-13h Dinar a Prada

-16h Arribada al MUME per a la sessió de la tarda

Taula rodona: La llengua i els lingüistes a l’exili, amb Xavier Luna-Batlle (UAB),

moderador, i Josep Ferrer Costa (director de la Fundació Pere Coromines) i Josep

Murgades (UB), ponents.

Preu de la jornada (Inclou desplaçament i dinar) 40 €

Inscripcions fins al 10 de desembre (Places limitades) a: +34 972 556 533 i info@museuexili.cat