El Museu de l'Exili de la Jonquera presenta aquest dissabte a les 12 del migdia l'exposició «Autoritzats per a sortir», un projecte expositiu de l'historiador Rubèn Doll-Petit, que centra la seva atenció en els desplaçaments de població ocorreguts a la rereguarda republicana catalana en el context de les convulsions socials posteriors al cop d'estat del 18 al 19 de juliol de 1936. Es tracta d'un tema inèdit dins la historiografia catalana i que incideix en el paper humanitari exercit per la Generalitat de Catalunya, amb Lluís Companys al capdvant, a l'hora de preservar la integritat de tots aquells que decidiren marxar davant la violència existent.

L'ofegament del sollevament militar va desencadenar a Catalunya un procés de subvertiment de l'ordre social, amb molts episodis de violència revolucionària. Una part rellevant de les classes benestants i moltes persones d'adscripció catòlica van optar per sortir del país, desplaçant-se cap a França, la Itàlia feixista o la nova Espanya de Burgos

A l'exposició es mostra com, davant la gravetat de la situació, la Generalitat republicana, -així com també alguns consolats estrangers- va actuar decididament en el salvament de les vides dels que, en molts casos, eren els seus potencials adversaris. Internacionalització del conflicte, violències i persecucions polítiques, adhesions al govern oficiós de Franco, accions humanitàries de les institucions republicanes són algunes de les moltes qüestions que apareixen en aquesta exposició.