28 de novembre de 2018
28.11.2018
Roses

El quart "La gent gran de Roses" repassa la vida d'avis nascuts entre 1927 i 1931

El nou volum de la col·lecció bibliogràfica es presentarà al Teatre Municipal de Roses

28.11.2018 | 17:04
El quart "La gent gran de Roses" repassa la vida d'avis nascuts entre 1927 i 1931

El proper divendres 30 de novembre es presentarà al Teatre Municipal de Roses (18 h), un nou volum de la col·lecció bibliogràfica "La gent gran de Roses", editada per l'Ajuntament de Roses. El llibre converteix en protagonistes 81 avis i àvies residents a a la població i nascuts entre 1927 i 1931, per, a través dels seus testimonis i vivències, recuperar i difondre la memòria col·lectiva més recent de la vila.

La iniciativa de recollir les biografies i retrats de les persones més grans del municipi, nasqué l'any 2005 de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses, amb l'edició del primer llibre titulat La Gent Gran de Roses. Cent vides, mil històries. Des de llavors, un total de 264 persones, nascudes entre 1903 i 1926, xifra que passa ara a ampliar-se amb 81 avis i àvies nascuts entre 1927 i 1931, han posat el seu rostre i la seva veu a aquest projecte.

L'obra que es presentarà divendres torna a proposar al lector un recorregut per les experiències personals de cadascuna d'aquestes persones, residents en l'actualitat a Roses. Els mateixos protagonistes parlen dels seus orígens, infància i joventut, de les seves famílies, però també dels anhels, de la capacitat de treball i sacrifici, de l'esperit de superació davant les adversitats, de l'amor a la terra que els ha vist néixer o els ha acollit o del seu horror davant les conseqüències d'una guerra. El resultat final ofereix al lector un recorregut pel passat històric més recent de la vila de Roses, perfectament extrapolable, d'altra banda, a infinitat de pobles i ciutats.

L'elaboració d'aquest projecte ha requerit més d'un any de treball, iniciant-se la realització d'entrevistes i fotografies el mes d'abril de 2017 i finalitzant, amb la maquetació de l'obra, el setembre de 2018. Les sessions fotogràfiques han estat realitzades per la fotògrafa rosinca Judith Ijsselstein, encarregada de realitzar els retrats dels avis i àvies, mentre que les entrevistes i el recull de vivències i històries, han anat a càrrec de la historiadora, també rosinca, Xènia Berta.

El volum, del quan s'han editat 350 exemplars, consta de 199 pàgines i ha estat editat íntegrament per l'Ajuntament de Roses amb el suport de la Diputació de Girona

La presentació que tindrà lloc divendres comptarà amb la participació de l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Francesc Giner i l'autora dels textos del llibre, Xènia Berta. A l'acte estan convidats els avis protagonistes d'aquest nou volum, als quals se'ls farà lliurament d'un exemplar del llibre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook