El Petit de Cal Eril, Maria Arnal i Marcel Bagès, La Pegatina, Txarango, Albert Pla, Valtonyc, Dr Calypso, la programació dels auditoris de Girona i Banyoles, festivals com l'(a)phonica de Banyoles, l'Strenes i el de Cap Roig, i la programació de la Mercè Música/ BAM són alguns dels nominats a la XVI edició dels premis ARC, que atorga la indústria musical del directe. Els guanyadors es donaran a conèixer l'11 de desembre en una gala a la sala Barts que comptarà amb diverses actuacions en directe i que estarà conduïda per Elena Gadel i Agnès Busquets. En total, hi competeixen 56 nominats entre produccions i programacions del més destacat de la temporada actual (2018).

Els Premis ARC tenen com a objectiu motivar el reconeixement públic d’aquells àmbits que tenen més relació i projecció amb la feina que fa tot el sector de la música, és a dir, no només la feina creativa, sinó també la indústria i les empreses relacionades.

S'han donat a conèixer, per una banda, els premiats a la categoria de gires. Pel que fa la millor gira per sales de Catalunya, estan nominats, El Petit de Cal Eril, Itaca Band, Maria Arnal i Marcel Bagès i Obeses. A la millor gira per teatres i auditoris de Catalunya, Albert Pla, Clara Peya, El Petit de Cal Eril i Judit Neddermann.

A la millor gira per festes majors dels ajuntaments s'ha nominat a Hotel Cochambre, La banda del coche rojo, Orquestra di-versiones i The txandals, en l'apartat de grups de versions o tributs; al Doctor Prats, Dr. Calypso, Ebri Knight i Sabor de Gràcia, en l'apartat de grups de temes propis; i la Principal de la Bisbal, l'Orquestra Cimarrón, l'Orquestra Girasol i l'Orquestra Saturno, en grups de ball.

La Pegatina, Marco Mezquida, Mourn i Txarango són els nominats a la millor gira internacional d'artista o grup català. Mentre que Els Amics de les Arts, Els Catarres, Maria Arnal i Marcel Bagès i La Raíz són competeixen en l'apartat de millor gira per festivals de Catalunya. Els nominats a la millor gira d'artista o grup musical adaptada al públic familiar o infantil són Black Music: pels més menuts, Dàmaris Gelabert, El pot petit i Reggae per xics.

Premis generals

Per altra banda, s'ha donat a conèixer els premis generals. Harlem Jazz, la Sala Salamandra de L'Hospitalet de Llobregat, la Sala Sidecar de Barcelona i la Sala Stroika de Manresa són els nominats a la millor programació d'espai musical o sala de concerts. L'Auditori de Banyoles i de Girona, el Cafè del Teatre Escorxador de Lleida i el Teatre Auditori de Sant Cugat competeixen en l'apartat de millor programació de teatre o auditori. L'(a)phonica, el Festival Strenes, el Festival de Cap Roig i el Voll-Damm Festival Internacional de jazz de Barcelona, entre els nominats a la categoria de millor cicle de música o festival.

Pel que fa la millor programació de festa major i música, els nominats són la Festa Major de Sant Narcís de Girona, les festes de Santa Tecla de Tarragona, les festes del Tura d'Olot i la Mercè Música / BAM de Barcelona. En l'apartat de millor mitjà de comunicació o programa musical, hi competeixen 'A tocar' de Catalunya Ràdio, Catorze: cultura viva (web), 'Delicatessen' d'Icat i 'Fricandó Matiner' de RAC105.

Respecte l'artista revelació, hi figuren Balkan Paradise Orchestra, Ju, Maruja Limón i Valtonyc. El premi a la trajectòria professional es donarà a conèixer el mateix dia de la gala.