El Museu del Prado de Madrid celebra, l'any vinent, el seu bicentenari. Dins la voluntat de fer-lo extensiu arreu de l'Estat, s'emmarca l'exposició Dalí-Rafael, un somieig prolongat, inaugurada aquest dilluns al Teatre-Museu Dalí de Figueres. La mostra, comissariada per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, amb la coordinació i documentació de Fiona Mata i Lucia Moni, connecta dues obres i dos temps, la peça de Rafael (1483-1520), Verge de la rosa (c.1517) i l'oli de Dalí de l'època místico-nuclear, L'ascensió de Santa Cecília (1955), que forma part d'una sèrie marcada pel classicisme així com per la física nuclear i la discontinuïtat de la matèria.

L'admiració que sentia el figuerenc per l'artista italià, qui titllava del «més antiacademicista i futurista de tots els arquetips de tots els temps» fa que l'exposició esdevingui l'acompliment d'un somni. Potser per això, la inauguració es va convertir en tot un esdeveniment cultural. El director del Museu del Prado, Miguel Falomir, va explicar que aquesta mostra «és innovadora», ja que permet descentralitzar l'art -es portaran peces del Prado a divuit museus de tot l'Estat- «per arribar a tothom». Acompanyant-lo hi havia el president de la Fundació Gala-Dalí, Jordi Mercader, i la comissària Montse Aguer. Com a colofó d'aquesta inauguració, es va fer un col·loqui sobre Dalí i la pintura entre l'aclamat pintor Antonio López, el patró de la Fundació Òscar Tusquets, Miguel Falomir i Montse Aguer. Aquest acte sota la cúpula «permet complir també un desig de Dalí» qui pensava en el Museu com «un marc de diàleg».

{C}

El Museu Dalí fa realitat "un somni" del geni amb una exposició amb una obra de Rafael

El Museu Dalí fa realitat "un somni" del geni amb una exposició amb una obra de Rafael

Un dels punts més interessants de la mostra és la inclusió de dibuixos i material documental, algun d'ell inèdit. A més, també es presenten fotografies sobre els tallers del mestre a Portlligat -on va pintar L'ascensió de Santa Cecília i a Monterey, de diferents èpoques i espais, i dels llibres que va utilitzar per crear concretament aquest oli. «Llibres que Dalí manipulava, llegia i estudiava en els que es poden veure, fins i tot, les pàgines soltes», va comentar Aguer. Això ajuda a entendre millor el procés creatiu de Dalí.

L'ascensió de Santa Cecília forma part d'una sèrie d'obres amb les quals Dalí va interpretar l'obra de Rafael en clau místico-nuclear, cosa que demostra la seva capacitat per expressar-se amb nous llenguatges. Com ell deia: «El mateix tema que va pintar Rafael, si el pintés avui, com que tindria uns altres coneixements pintaria tan bé com aleshores però respondria a la cosmogonia d'avui».

Per fer més fluida la mostra, aquesta inclou tot de documents audiovisuals creats per DocDoc Films on es pot escoltar al mateix Dalí. A més, s'editarà una publicació divulgativa i en suport digital.

La Verge de la rosa restarà a Figueres per un curt període de temps: fins al 6 de gener, quan retornarà a Madrid i serà substituïda per una altra obra de Dalí. La resta de la mostra, però, es mantindrà fins a finals del 2019. A més, la mostra inclourà actes complementaris com un taller de Nadal rafaelesc, per a nens de 6 a 12 anys, els dies 15 i 22 de desembre; una visita per a docents; un itinerari amb Vicenç Pagès a través de l'obra escrita El mite tràgic de L'Àngelus de Millet, el 27 de desembre i una visita guiada familiar el 5 de gener.