Aquest dijous a la nit s'ha presentat a la Casa Empordà, a l'antic Escorxador de Figueres, la programació d'exposicions temporals que ha preparat el Museu de l'Empordà per l'any 2019.

La presentació, que ha estat conduïda per Clara Sánchez Castro, s'ha fet amb un acte obert al públic en el qual hi van participar el director del Museu, Eduard Bech i els comissaris i artistes vinculats amb els projectes presentats. L'acte ha tingut un caràcter innovador per a donar visibilitat a la nova etapa del Museu de l'Empordà. L'alcalde Jordi Masquef ha estat l'encarregat de tancar la presentació.

La programació del Museu de l'Empordà comptarà amb sis exposicions, tres es podran veure a la seu principal del Museu a la Rambla de Figueres i tres a la Casa Empordà, la sala d'exposicions on també es desenvolupa el projecte de la institució figuerenca.

El tret de sortida d'aquesta programació serà el dia 25 de gener, a la seu del Museu, quan s'inaugurarà la mostra "Noves adquisicions (2015-2018)" que vol visualitzar les peces que han passat a formar part de la col·lecció del Museu els últims tres anys, i també agrair a totes les persones que han donat, dipositat o venut obres de les seves col·leccions. Serà just l'endemà, i a la Casa Empordà, quan s'obrirà al públic "Ésser expropiat. Un projecte d'Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte" comissariat per Vicenç Altaió, Ignasi López, Sergi Opisso i Román Yñán que mostrarà un treball de camp fet, en un inici, a la zona de Sant Climent Sescebes, que va atraure els artistes per l'imaginari bèl·lic que concentrava la base militar, la idea de l'expropiació i la cultura megalítica, però que de seguida es va ampliar al Consorci dels Aspres.

Amb motiu de les Fires i Festes de la Santa Creu el Museu presentarà "El país dels cuiners. De Ca la Teta al Bulli" un projecte expositiu que relaciona un territori empordanès, proper i permeable a la frontera francesa, i un espai de temps de gairebé un segle, que va des de l'inici de les comunicacions modernes per tren i carretera fins al tancament d'el Bulli, un territori que també el van habitar noms com Dalí, Pla o Hamilton, entre moltíssims altres (Fages de Climent, Miquel Barceló, César, Buñuel, Pazos€), i que exemplifiquen el concepte d'allò ultralocal que esdevé universal. Del comissariat d'aquesta mostra se n'encarreguen Joan Algans, Manel Grávalos i Francesc Guillamet.

I també per Santa Creu, a la Casa Empordà, es podran veure les obres de joves creadors de set països europeus gràcies al projecte biennal "Jove Creació Europea" en la qual Figueres hi participa des de l'any 2013.

També a la Casa Empordà, el 6 de juliol, es podrà veure l'exposició de creació contemporània "Empordoneses" que aquest any arriba a la seva desena edició.

I tancarà la programació del 2019 al Museu la primera d'una sèrie d'exposicions que aposten pel jove talent empordanès encara no prou reconegut a casa nostra però que ja ha començat a valoritzar-se fora de les nostres fronteres. Aquesta primera mostra estarà dedicada a l'escultor de Navata Eudald de Juana, es podrà veure a partir del 4 d'octubre i estarà comissariada per Pere Parramon i Laura Cornejo.

Relació d'exposicions i dates

Noves adquisicions (2015-2018): del 25 de gener al 31 de març

Comissariat: Museu de l'Empordà

Ésser expropiat. Un projecte d'Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte: del 26 de gener al 31 de març

Comissariat: Vicenç Altaió, Ignasi López, Sergi Opisso i Román Yñán

Artistes: Íngrid Guardiola, Jordi Mitjà i Jon Uriarte

El país dels cuiners. De ca la Teta al Bulli: del 27 d'abril a l'11 de setembre

Comissariat: Josep Algans, Manel Grávalos i Francesc Guillamet

Jove Creació Europea: del 26 d'abril al 24 de juny

Comissariat: Mario Pasqualotto i Andrea Ponsini

Empordoneses: del 6 de juliol a l'1 de setembre

Comissariat: Pilar Farrés

Eudald de Juana i la transgressió de la forma. Artistes, cossos, afinitats, dissemblances: del 4 d'octubre al 12 de gener de 2020

Comissariat: Pere Parramon i Laura Cornejo

Artista: Eudald de Juana