El treball de l'artista figuerenca Mònica Quintana l'ha portat al llarg dels darrers anys a conèixer moltes famílies i fotografiar moltes dones i els seus nadons al seu estudi. També ha pogut constatar que la lactància materna continua essent un tabú i està carregada de prejudicis, encara, «sobretot aquelles mares que donen el pit a nens i nenes que ja són grans». A a la realidat li queda un camí per recórrer «abans que una mare pugui dir que és totalment lliure de decidir el que vol», assenyala Quintana, que, per reivindicar que la lactància materna a la vida quotidiana ha de ser una cosa ­natural, ha iniciat un projecte fotogràfic titulat Lactància in the city.

Un dels tabús que segueixen estant molt presents és donar el pit en públic: «Si es mira des de fora no ho sembla, perquè estem en un moment en què la lactància es defensa, es reclama i es fa cada cop més present, però si ets mare i dones pit, t'hauràs d'afrontar a tot tipus de situacions», assegura Quintana, que des que va fer una crida a través de les xarxes social per trobar dones protagonistes de les seves fotos no va deixar de rebre comentaris respecte a això. «Les mares s'enfronten a mirades, comentaris, o somriures burletes qüestionant si el nadó fa servir el pit com a xumet o criticant que tenen tot el dia el nen enganxat al pit».

El projecte, que vol ser viu durant molt temps, va arrencar a les xarxes socials amb una primera fotografia captada a la cursa de la dona de Figueres. «Una de las persones que van contactar amb mi fou Vanesa, que em va explicar que cada any participa en la Cursa organitzada pel Grup Iris en benefici de la lluita contra el càncer de mama. Fer aquesta foto va resultar complicat, perquè hi havia molta gent passant per allà, però complia una funció reivindicativa». Finalment a la imatge apareix també la seva germana Marta i els seus fills: Pau, Lluc, Uriel i Escarlata.

La segona foto del projecte retrata amb una mirada plenament artística, que és l'essència del projecte, una mare i el seu nadó, Aurea i Cleo, en plena Rambla de Figueres. «Ha estat una foto pensada, preparada i meditada» com ho seran la resta d'imatges que volen mantenir sempre un factor sorpresa davant l'espectador. L'objectiu, a la llarga, quan Quintana ja hagi publicat un nombre considerable de fotos, seria exposar-les físicament, apunta.

Tal i com va fer fa unes setmanes, a Roses, la idea és també retratar un grup de mares que donen pit, a Figueres, amb la col·laboració de les associacions Dóna Dona de Figueres i Marones de Roses, que li han donat suport des del primer moment en què va iniciar la sèrie de fotografies: «La seva tasca és impagable, donen un cop de mà a aquelles mares que necessiten ajuda i consell amb l'objectiu d'oferir una xarxa de suport perquè se sentin segures».