Antón Yglésies Cels (1864-1943) era un sabater d'Ordis que, després de veure morir el seu fill i ser abandonat per la dona, va perdre el seny, va tancar la casa i se'n va anar a recórrer els camins de l'Empordà. Alguns encara el recorden dirigint la tramuntana amb una canya des de la Rambla de Figueres. Carles Fages de Climent va elevar la seva marginal figura a mite en escriure la «Balada del sabater d'Ordis», un dels seus llibres cabdals publicat el 1954, que ara tindrà una versió musical gràcies al músic i director Carles Coll. L'estrena serà el 2 de desembre a la Sala Municipal de Castelló d'Empúries i el 16 de desembre, al Teatre El Jardí de Figueres.

Fa quasi un any que Coll treballa en aquest projecte que aglutina els esforços i la creativitat de molta gent. Enllaça l'espectacle amb un altre muntatge sobre la Balada que ell mateix va promoure fa quinze any. «Em van animar a fer-ne una revisió i vaig pensar en un musical, amb balls, cançons, sempre respectant l'original», explica Coll.

L'escriptora Maria Àngels Anglada va escriure que la Balada «s'enriqueix amb elements de la tradició popular, de la litúrgia cristiana i de la mitologia clàssica». Això és el que han volgut recollir en aquesta versió lliure, amb música exclusiva del mateix Carles Coll. En aquest sentit, el músic ha recuperat peces antigues i n'ha creat de noves, sempre seguint el seu estil on predomina «el ritme i la melodia». Tampoc faltarà una mica d'estil rocker -entre els cantants hi ha Quim Mandado, líder dels mítics Sangtraït, i Martín Rodríguez, el bateria- o, fins i tot, un apunt dodecatònic. Part de la música ha estat enregistrada als estudis de Music Lan, però principalment s'interpretarà en directe i, fins i tot, es tocarà per sobre la pregravada.

Un elenc de privilegi

Dalt de l'escenari confluiran desenes d'artistes que desgranaran l'espectacle seguint la narració de l'actor Joan Massotkleiner. El paper del sabater l'interpretarà Enric Matarrodona, i el de la Lídia de Cadaqués, Maria Rosa Oliveras. Els cantants seran Aina Cunill, Clara Valero i Quim Mandado. Carles Coll dirigirà set músics -Natalia Klymyshyn, Tatiana Kleiner, Mònica Cruzata, Albert Monjó, Ivó Jordà, Marçal Ramon i Martín Rodríguez- i la part coral la posarà el Cor de l'Empordà. També participen l'Esbart Dansaire de Castelló d'Empúries i El Paller Inkiet. L'escenografia i direcció artística és d'Antoni Madueño; la direcció escènica, de Jordi Coromina i Jordi Jordà és l'assessor artístic.