Joan Antoja i Anna M. Matas han creat juntament amb Joan Oriol, Bestial!, un llibre que reuneix refranys i frases fetes a partir del món dels animals per a tota la família, i especialment per als petits de casa. L’obra també conté faules conegudes i inventades, rondalles, poemes, llegendes i tradicions, no sempre prou coneguts, i un munt d’activitats lingüístiques enginyoses i estimulants de gran valor pedagògic per apropar el públic al món de la cultura popular. Publicat per Cossetània Edicions, l’obra es presenta aquest dissabte al migdia a la llibreria Edison de Figueres. L’acte serà conduït per Roser Bech, subdirectora de la revista Alberes.

El llibre està format per deu capítols i en cada un es parla d’un animal perquè, a través dels diferents complements, pugui engrescar a un públic familiar. «Ens agrada que els materials que fem siguin per compartir, fomentar la relació entre fills, pares o tiets i que hi hagi una interacció, pot funcionar a partir dels sis anys, però una persona adulta s’ho pot passar bé descobrint alguns dels apartats», explica l’il·lustrador Joan Antoja, professor d’institut a Figueres.

Es tracta d’una forma didàctica, entretinguda i molt visual de fomentar l’ús d’aquests materials relacionats amb la cultura popular i d’enriquir el vocabulari dels lectors, tant dels joves com dels adults. «La idea és que pugui ser un llibre que també pugui trobar-se a les escoles». Després de la seva presentació a Girona, l’obra ja ha estat ben rebuda pel col·lectiu docent. Antoja aprofita per animar els docents a utilitzar noms d’animals propers, alhora de batejar les aules dels alumnes més petits: «És més fàcil trobar informació relacionada amb la granotes, l’ase o el gall perquè formen part del nostre entorn més proper». Els autors asseguren: «Ens dediquem a fer els llibres que ens agradaria que existissin».

L’obra Bestial! se suma a una llarga llista de projectes editorials. Joan Antoja treballa amb Anna M. Matas, que és mestra d’educació infantil i llicenciada en psicologia. En aquesta ocasió s’ha afegit Joan Oriol, filòleg, «perquè aquí la llengua és l’eix central del projecte», destaca Antoja.