Aquest vespre inaugura a l'illa de Sicília l'exposició Io Dalí que es va poder veure a Nàpols de l'1 de març al 10 de juny. Obrirà les portes demà al Museo Civico Castello Ursino fins al 10 de febrer de 2019. Han participat a la roda de premsa aquest matí Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, Alessandro Nicosia, president de l'entitat organitzadora, C.O.R. Creare Organizzare Realizzare, així com la regidora de cultura de Catània, Barbara Mirabella. Ha assistit a l'acte l'alcalde de la ciutat, Salvo Pogliese.

La mostra està comissariada per Laura Bartolomé i Lucia Moni del Centre d'Estudis Dalinians, de la Fundació Dalí, i per Francesca Villanti, directora científica de C.O.R., i compta amb l'assessorament científic de Montse Aguer i de Rosa Maria Maurell, de la Fundació Dalí.

Desvetlla l'imaginari de Salvador Dalí a través de 16 pintures, 21 obres sobre paper, 24 documents audiovisuals, 86 fotografies, 29 revistes, 2 llibres i 7 fulletons. Mostra com Dalí va ser crear el seu personatge però alhora indaga en la seva dimensió privada, menys coneguda, fonamental per conèixer la seva increïble personalitat.

"Dalí no tan sols assoleix la genialitat -comenta Laura Bartolomé- sinó que també s'assegura que el seu geni esdevingui immortal".

Salvador Dalí és un creador en el sentit més ampli del terme, un artista que explora la pintura, el disseny, el pensament, l'escriptura, és un amant de les ciències, catalitzador dels corrents d'avantguarda, il·lustrador, cineasta, escenògraf. És un artista que treballa en tots els camps de la creació, incloent-hi els més innovadors, com ara instal·lacions i performances. Elabora la seva obra a partir de llenguatges artístics complexos i heterogenis. Ho fa d'una manera sistemàtica, gairebé programàtica.

Des dels primers autoretrats, pintures i dibuixos dels anys vint, és evident el seu desig de presentar-se al món amb la seva particular genialitat. A l'exposició se n'hi mostra un bon exemple: Autoretrat amb coll rafaelesc (1921). Dalí es geni i personatge, és l'artista que es transforma en una de les seves creacions més famoses, convertint-se en un referent natural per a artistes com Andy Warhol.

"Per Dalí - comenta Francesca Villanti- l'ús dels mitjans de comunicació és com l'ús d'un llenguatge, es converteix en un acte performatiu que pot produir resultats d'alt nivell. És una de les eines més potents a l'abast de l'individu per a l'escenificació de si mateix, per a la narració i, sobretot, per a la pròpia propaganda. Dalí descobreix que la imatge mediàtica és una comunicació, sí, però sobretot un procés creatiu".

Preparat per afrontar qualsevol repte, ja fos per dissenyar un objecte, per crear una portada de revista, per col·laborar en l'escenografia d'una escena teatral o dissenyar vestuari per a un ballet, Dalí sempre va estar atent a les novetats en el món científic. També va afrontar la recerca de la tercera dimensió, anticipant-se al que havia de ser el 3D. El nucli central al voltant del qual gira l'exposició són les seves obres mestres de finals dels seixanta i setanta: obres estereoscòpiques que permeten veure la pintura en tres dimensions. Aquestes pintures, que s'exposen en una instal·lació museogràfica que permet apreciar l'efecte tridimensional, demostren perfectament l'interès de Dalí per les noves fronteres de l'òptica.

A la mostra també s'hi inclouen les fotografies de Philippe Halsman el motiu de les quals és el bigoti de Dalí. Gràcies a elles assistim a moments de la seva vida quotidiana que ell converteix en extraordinaris. Cada instantània és viscuda com una representació. Dalí s'inventa com a estrella, i es preocupa per què la seva aparença i el seu comportament siguin considerats surrealistes.

"A mesura que augmenta la popularitat de Dalí -escriu Lucia Moni- l'artista pren consciència que ha d'adoptar uns atributs simples que l'identifiquin fàcilment als ulls del gran públic, atributs que l'ajudin a convertir la seva imatge en eterna, en immortal. És per això que el bigoti i els ulls ben oberts, que fixen l'objectiu tan fotogràfic com televisiu, aconsegueixen una mirada penetrant que arriba a l'espectador i queda gravada en la memòria col·lectiva".

Aquesta exposició és un viatge a la ment d'un dels intèrprets més brillants del segle XX. El seu objectiu és que el públic entengui la seva vigència, el seu talent i singularitat, és que, finalment, comprengui el significat de la paraula geni.

"Amb Dalí ens submergim -destaca Montse Aguer- en un univers singular i complex, que fascina i inquieta, que t'interroga i et convida a somiar, en el sentit més ampli del terme".