Ja fa uns anys que el món de l’anime ha seduït la jove figuerenca Èlia Yeste Roé, a qui des de fa uns mesos podem veure dalt de l’escenari cantant openings de sèries de dibuixos animats japonesos com la famosa Doraemon. Per interpretar les cançons amb més seguretat durant les actuacions, està estudiant japonès: «Abans em memoritzava les lletres, és fàcil, però ara sé pronunciar-les millor i sé de què parlen les cançons» explica aquesta jove de tretze anys que combina els estudis de segon d’ESO a l’Institut Cendrassos de Figueres amb la seva vocació artística. Per potenciar les seves habilitats de cant, rep classes amb Fàtima Ayats i els resultats no s’han fet esperar. L’Èlia participarà com a solista en la cantata UAP! interpretant una de les cançons del musical, que s’estrenarà el mes de febrer a Figueres. Mentrestant assisteix cada setmana als assajos que es realitzen a Girona amb el Cor de Cambra.

L’Èlia, que fa un temps que es va posar com a nom artístic Elikis, també canta K-pop, música en coreà. El seu referent és Blackpink, un grup de noies que està sonant amb tanta força com els BTS, fins ara els més populars del gènere. La jove es pren molt seriosament el que per ella és un estil de vida. «A la família hi ha fotògrafs, el seu germà també és cantant, l’art ha de sortir per un costat o per l’altre» diu la mare: «Jo m’he hagut d’introduir també en aquest món per poder entendre-la».

L’Èlia apareix a l’entrevista mostrant la seva personalitat otaku, però el seu look passa una mica desapercebut perquè pel car­rer o a l’institut no porta per­ruques de color o disfressa. Aquestes les reserva per assistir a esdeveniments com el Saló del Manga de Barcelona, o concursos de cosplay, com el que es va fer diumenge passat a Figueres. El món anime és una tendència abassegadora, però al mateix temps «no hi ha massa trobades d’aquest tipus a la ciutat, però tampoc a Girona o Barcelona», comenta la mare.

«Vaig començar en aquest món des de ben petita, amb dos anys ja jugava als videojocs i canto des de sempre, però va ser a través del youtuber Rubius que vaig fascinar-me per Hatsune Miku, una estrella japonesa creada a través de la tecnologia, i també per tot el món que l’envoltava». Quan Elikis puja a l’escenari, l’objectiu és passar-s’ho bé i entretenir el públic. Pot aparèixer vestida de Niko Yazawa o Uraraka Ochako, alguns dels seus personatges favorits. També s’ha comprat un autèntic quimono japonès que es reserva per alguna actuació especial. Encara no té clar per quin futur professional decantar-se, però li agradaria ser youtuber: «Vull prendre-m’ho seriosament i connectar amb la gent». De moment ja té el seu propi canal on amb el seu nom artístic la podem veure promocionant els seus treballs, majoritàriament covers d’anime i actuacions de K-Pop en directe.

L’Èlia reivindica la cultura friqui. Té una amiga amb qui comparteix la seva passió i una colla de companys que no són tan apassionats com elles dues, «però que també consumeixen còmics o videojocs». El món friqui crea tendència, però per damunt de tot, Elikis assegura: «Aquí no hi ha mals rotllos mai, ens respectem tots molt. És un món molt sa i nutritiu, sempre que no estiguis jugant les 24 hores a videojocs, és clar».

Més enllà de la cultura japonesa, a l’Èlia li agrada tots els estils musicals, «excepte el reggaeton» assegura amb contundència. Es prepara per entrar a concursos televisius com La Voz Kids -aquest any s’ha quedat a les portes d’entrar al programa- i tot plegat ho combina amb la UAP! L’espectacle que es prepara estarà dedicat enguany a l’Holocaust, i s’estrenarà al Teatre El Jardí de Figueres.

La UAP! (PAU al revés) és una cantata de caràcter solidari, interpretada pels alumnes de més de 40 centres de secundària de les comarques gironines, en què a través del cant persegueix fomentar la pau. Els beneficis són destinats a Intermón Oxfam i a Càritas.