​El periodista i guionista figuerenc Toni Soler evoca tots els records del seu pare Antoni Soler, emocions, sentiments i no-sentiments al llibre 'El tumor' publicat per Anagrama. L'autor fa un repàs dels propis records del seu pare per parlar de temes com el dol i l'adolescència, i sobre com en l'adolescència un "s'enfronta a qüestions rellevants de la vida quan encara no té les eines necessàries per fer-ho". En una entrevista a l'ACN, Soler ha reconegut que va contribuir a que el record del seu pare s'esvaís perquè el va bloquejar "per por al dolor". El periodista també ha reconegut, per altra banda, que la seva figura televisiva és alhora "un reclam i un fre" perquè els lectors s'apropin a 'El tumor'.

"El pare em va acompanyar fins als setze anys (...). Es va posar malalt als cinquanta-dos, que són els que jo tinc en el moment d'escriure aquestes línies. No soc especialment aprensiu, però la fita fa reflexionar, sobretot quan parlem de dos organismes vius que s'assemblen en tantes coses". Amb aquestes paraules escrites a 'El tumor' Soler explica un dels motius pels quals es va animar a escriure el llibre.

Soler ha reconegut que ha quedat content i "alleujat" amb l'escriptura i publicació del llibre perquè ha escrit "coses que evidentment tenia per dins des de feia dècades". N'ha gaudit el procés de creació i de llegir-lo. A Soler li fa "molta il·lusió" haver parlat d'un tema que només l'afecta a ell aparentment com "és la mort del pare i la manera de pair el dol quan ets adolescent".

'El tumor' és "un llibre sobre la pèrdua, l'adolescència i sobre com en l'adolescència "un s'enfronta a qüestions rellevants de la vida quan encara no té les eines necessàries per fer-ho". Soler també ha considerat que és un llibre de gènere perquè "és molt masculí", ja que "parla de la dificultat dels homes, siguin pares o fills, per transmetre les emocions a causa d'una excés de zel en l'exercici de la masculinitat". Ha deixat clar que no és "un llibre de reivindicació dels homes, sinó que intenta explicar com el masclisme, que ha donat a molts homes una posició de superioritat en molts terrenys, els ha inutilitzat en la gestió de les emocions".

Ha apuntat que el llibre és una explicació de qui era el seu pare i de reconstrucció de la figura paterna. Ha recordat que quan es va morir el van convertir "en el sant patró de la família, en un record molt glorificat" i això el va allunya "més que cap altra cosa". Per això, ha intentat superar aquests obstacles per fer un retrat fidel del què recorda d'ell i explicar com una persona amb 15 o 16 anys s'enfronta al dol.

Soler ha reconegut, com explica en el llibre, que tenia una relació més pròxima amb la seva mare Carme Guasch, de qui es va poder acomiadar i passar el dol. D'ella, "per la seva dimensió de poetessa i professora, ha tingut un reconeixement públic". En canvi, el seu pare va tenir una trajectòria que l'autor ha definit com "més discreta. Es va esvair el seu record i vaig contribuir a que el record s'esvaís perquè vaig bloquejar el record del meu pare per por al dolor".

Sobre l'estructura del llibre, ha fet la comparació de que si fos un disc diria que "és producte d'una jam-session" perquè l'ha escrit a "raig, amb poc temps, durant la primavera passada". "Vaig començar per l'inici sense plantejar-me una estructura i vaig definir l'estratègia narrativa mentre el llibre anava avançant".

Quan ja portava mig llibre escrit, va decidir que es titularia 'El tumor'. Ho ha argumentat explicant que el cervell del seu jo adolescent hi havia bloquejat el dol i el record del pare: "Vaig pensar que això era com un tumor, el mateix tumor cerebral que havia acabat amb el meu pare i estàvem parlant d'un altre tumor". Ha reconegut que el títol no va ser fàcil d'acceptar en el seu entorn perquè era poc comercial, però de seguida va tenir molt clar que havia de ser aquest.

Figura televisiva

Sobre com pot afectar la seva imatge televisiva a que el seu llibre arribi al públic, ha replicat que això "l'ajuda i el perjudica. Ja m'ha passat amb tot el que he fet, hi ha una part de gent que només comprarà el llibre perquè m'ha vist per la televisió i una altra que no ho farà pel mateix motiu. En soc conscient i ho tinc assumit", ha afegit.

Ha recordat que ha publicat una dotzena de llibres, edita una revista i fa "moltes coses fora de la televisió. Les coses que faig que no són televisives estan contaminades per la meva figura televisiva per bé i per mal; és un reclam per una banda i un fre per l'altra perquè hi ha prejudicis en totes les direccions".

L'autor

Toni Soler (Figueres, 1965) és periodista, guionista i productor de televisió. Ha publicat una dotzena de llibres de gèneres diversos. És el creador del programa de TV3 'Polònia', en antena des de l'any 2006, i presenta al mateix canal l'espai satíric diari 'Està passant'. Escriu regularment al diari 'Ara' i dirigeix la publicació d’història 'El Món d'Ahir'.