L´absis semicircular de l´església de Sant Joan de Vilatenim presenta, darrerament, una imatge preocupant ja que es troba, quasi completament, colgada d´heures. La vegetació ha anat escalant, des de fa temps, aquesta part important del monument, que, segons els especialistes, és el més antic que es conserva dins el terme municipal de Figueres. Pertanyent al Bisbat de Girona, està declarada bé cultural d´interès nacional, data del segle XI-XII i és d´estil romànic.

L´església, que és de molt fàcil accés i on encara es fa missa, està envoltada d´un petit jardí ben cuidat. Malgrat tot, l´església, que és d´una sola nau i amb una porta amb arc de mig punt, ja presenta en alguna part de la seva façana vegetació vertical, parcialment seca, que ha anat fent-hi camí. La vessant que ha despertat més preocupació, sobretot entre els especialistes en temes històrics de la ciutat, és, però, la de l´absis que queda amagat en un racó. De fet, ja s´ha fet ressó d´aquesta delicada situació a les xarxes socials. La preocupació principal és que les arrels de les heures penetrin entre les pedres de l´absis i acabin malmetent tota aquesta part.

D´altra banda, el monument, on es troba la làpida sepulcral d´Arnau de Vilatenim, sí que està protegit dels efectes negatius dels coloms i altres ocells ja que en moltes de les seves obertures, com el campanar o forats de la façana, hi ha elements punxants.