Qui canta els seus mals espanta, aquesta és la idea que ha portat l’ABS Albera Salut de Peralada a impulsar una coral de gospel adreçada a la població: «L’acció social sobre la comunitat aporta un benefici extra de salut», remarca el gerent d’Albera Salut, el doctor Lluís Martínez Via.

La popularitat de concursos com Oh Happy Day, no només ha demostrat l’estat de bona salut del cant coral a Catalunya sinó que ha propiciat que iniciatives com la coral de l’ABS Albera Salut es posin en marxa. Divendres passat es va fer una reunió on es va confirmar l’interès dels futurs cantaires i es van definir les hores d’assaig. Al capdavant de la coral hi haurà Xavier Thió, que dirigeix també el Cor Gospel Girona i el cor Gospel’Hearts de l’Hospitalet del Llobregat, a part de la coral de gospel TramuntCor de Figueres. «Aquesta formació va oferir un concert a Peralada el passat 25 de maig per presentar el projecte a la població i d’aquí ja va sortir un grup de gent interessada». Finalment la coral tira endavant amb una trentena de persones i la idea és que s’hi vagi apuntant més gent. «En principi està adreçada a la gent de l’Àrea Bàsica de Peralada, però està oberta a tothom».

Els beneficis de reunir-se per entonar una partitura són obvis, en àmbit social, educatiu i de salut. Les corals són llocs de trobada de gent molt diversa. Als anys seixanta van ser un bon instrument d’integració i ara també. Ho són per als nouvinguts que volen integrar-se en la cultura, per als nens és una activitat que fomenta el col·lectivisme, i per a la gent gran, la vida social.

A la futura coral es cantaran cançons de gospel, cançons espirituals que fan que la gent canti, balli, piqui de mans, per encomanar optimisme i una manera d’aprendre a fer les coses amb alegria. Esperen en poc temps obtenir resultats, que la gent s’engresqui i s’ilusioni amb el projecte. Si els cantaires progressen adequadament, la coral podria actuar per primer cop a l’estiu, destaca el director.

Millorar l’assistència

Amb la voluntat de seguir millorant l’assistència als pacients, l’ABS de Peralada ha posat en marxa la Prescripció Social. «Està perfectament demostrat que el nivell de salut d’una població depèn només un 20% de l’activitat sanitària». La resta depèn de factors com l’activitat social, de l’habitatge, de la comunicació, de la facilitat de relacionar-se: «Podem aconsellar a un pacient que s’apunti a la coral, a una acadèmia de ball, a fer algun esport, per això l’Albera Salut té contacte amb totes les entitats que estan actives als diferents pobles de l’Àrea Bàsica de Salut».

Una de les iniciatives que fa uns mesos es va tirar endavant va ser la creació d’un llibre de cuina, amb la participació de la mainada del poble. L’activitat s’emmarcava en el treball de salut comunitària que s’està fent des de l’ABS de Peralada. «D’iniciatives de participació social n’hi ha moltes, però de corals impulsades des d’una àrea bàsica no en tenim constància», comenta Martínez.

«Si bé cantar no fa miracles, tinc fe que la gent que canta és més feliç que la resta», considera Thió. «Al principi em va semblar una idea xocant, però engrescadora, al mateix temps».

Dins el programa de propostes que ha anat tirant l’Albera Salut hi ha també un taller de manualitats que és tot un èxit i que fins i tot té llista d’espera.

Una comunitat feliç

L’objectiu de l’ABS Peralada no és només que la gent estigui sana, sinó que siguin feliços «i amb el tema de salut ens toca acompa­nyar-los en la seva felicitat. Si estan més feliços estaran més sans que amb medicaments», diu Martínez.

En aquesta línia de treball neix el grup Amics d’Albera fruit del projecte comunitari impulsat des del procés de Salut Comunitària d’Albera Salut, amb estreta col·laboració amb Dipsalut i la Universitat de Girona. Les tres entitats comparteixen una idea de promoció de la salut entenent-la com una part d’atenció a la persona/comunitat que, des d’una visió positiva de la salut, desplega programes i actuacions orientats a donar eines per gestionar, comprendre, enfortir les seves capacitats individuals i les habilitats per la vida.

L’Àrea Bàsica té com a objectiu la creació i aplicació d’un programa de promoció de la salut que es desenvolupa a través de dues línies estratègiques: a la consulta i amb la comunitat per facilitar la seva responsabilització vers la seva salut i actuant a favor de la seva promoció».

Va ser l’any 2015 quan els ­municipis de Vilajuïga, Gar­riguella, Cabanes, Peralada i Vilanova de la Muga es van agrupar amb la voluntat de portar a terme diversos projectes comunitaris i també amb la voluntat de donar suport a les activitats que ja es duien a terme a les diferents poblacions.