La directora general adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", Elisa Durán; la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer; el director de CaixaForum Sevilla, Moisés Roiz, i la comissària de l´exposició i curadora en cap de la Fundació Dalí, Carme Ruiz, han presentat aquest dimarts al matí l´exposició Dalí atòmic al CaixaForum de Sevilla. El projecte ha estat fruit de la col·laboració entre l´Obra Social "la Caixa" i la Fundació Dalí. El compromís de col·laboració entre totes dues institucions es remunta a fa unes dècades. Així, en els últims vint anys han portat a terme conjuntament destacades exposicions, com ara 'Salvador Dalí. Àlbum de família'; 'Dalí i les revistes', i una de les dues grans exposicions del centenari del naixement de l´artista empordanès, 'Dalí, cultura de masses', mostra que a hores d´ara continua sent la més visitada en la història de CaixaForum Barcelona.

Aquest nou projecte significa un pas més en aquesta relació històrica entre les dues institucions. 'Dalí atòmic' analitza en profunditat l´oli 'Leda atòmica', que abandona excepcionalment la seva ubicació habitual a la Sala del Tresor del Teatre-Museu Dalí per viatjar fins a CaixaForum Sevilla. Tota l´exposició gira al voltant d´aquesta obra, que s´exposarà sola en una sala, emulant la seva ubicació original, i al costat d´una sèrie de peces que ajudaran a explicar l´apassionant història que s´amaga darrere l´obra. La mostra inclou 39 peces originals entre pintures, dibuixos preparatoris, fotografies i documents, així com reproduccions (facsímils i còpies modernes), audiovisuals, elements didàctics i activitats de mediació, i fins i tot un experiment.

Obra clau en el pas de l´«època atòmica» a l´«etapa mística nuclear»

El 1940, Salvador Dalí i Gala resideixen als Estats Units, on fugen de la Segona Guerra Mundial. Entre els anys 1946 i 1947, l´artista instal·la el seu taller a prop de la ciutat de Monterrey (Califòrnia), un lloc ideal per treballar que li recorda el cap de Creus i el seu enyorat Cadaqués. És aquí on pinta Leda atòmica, una obra fonamental que marca un punt d´inflexió en la seva trajectòria. Paral·lelament, les bombes d´Hiroshima i Nagasaki commocionen Dalí i impacten en la seva obra de forma indeleble.

A 'Leda atòmica', l´artista projecta la seva preocupació pels esdeveniments de la seva època i, al mateix temps, condensa molts dels seus interessos particulars: la ciència, el paisatge, la mitologia i Gala, la seva companya, inspiradora i musa. En el conjunt de la seva trajectòria, aquesta pintura representa la transició entre les anomenades «època atòmica» i «etapa mística nuclear», en què abandona el mètode paranoicocrític d´interpretació de la realitat i abraça la física atòmica, mentre torna la mirada cap al Renaixement.

Aquest retorn al passat es tradueix, d´una banda, en el tema triat, el mite de Leda i el cigne; d´altra banda, l´ús de la perspectiva àuria es torna habitual en les pintures d´aquest període. Per aplicar els ensenyaments del tractat de Luca Pacioli La divina proporció, el pintor consulta el matemàtic Matila Ghyka, que l´ajuda a traslladar les seves visions al llenç.