L´oratòria arrela en els temps de l´antiga Grècia i Roma on la destresa en la comunicació lingüística era de les principals habilitats a l´hora de garantir un futur polític. Ara, TV3 impulsa un concurs per trobar el millor orador jove de Catalunya, que podria ser altempordanès.

«No importa la professió que exerceixis, en totes elles us haureu de comunicar». Aquest és el missatge que els transmet la professora de llengua catalana de l´institut Ramon Muntaner de Figueres als seus alumnes d´oratòria. Un missatge que tenen ben clar els joves figuerencs Olma Giró, Anna Batlle i Moha Laloud. Tots tres participen en el nou programa de TV3, 'El got d´aigua', que es va estrenar aquest diumenge passat al vespre en prime time, dedicat a l´oratòria i que té per objectiu trobar el millor orador de Catalunya.

Dels més de mig miler de candidats, d´entre 15 i 22 anys, que van presentar-se al càsting, només 30 van superar les proves d´improvisació i de realitzar un discurs d´un minut i mig. D´aquests, només una vintena han arribat a la fase del concurs que s´estructura en capítols, on participen cinc concursants, els quals viuen una experiència durant un dia sencer i, fruit d´aquesta, elaboren un discurs que, ja a plató, pronunciaran davant un jurat i un públic. Per arribar a aquest punt, tenen el suport de dos coachs: Gemma Lligades, advocada i experta en argumentació, i l´actriu Alba Florejachs, per la interpretació.

Olma Giró, de 18 anys, està estudiant segon del doble grau de Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. Vol ser reportera de guerra «per sortir d´aquesta bombolla informativa». Reconeix que «l´oratòria sempre m´ha fascinat, m´agrada debatre, transmetre el meu punt de vista» i anar al programa ha estat una gran experiència perquè «he après que tothom té aquest do especial i el pot transmetre amb l´oratòria». Assegura que «l´oratòria estava molt poc visibilitzada» quan ella anava a l´institut -el Ramon Muntaner- ja que, aleshores, encara no es dedicava un temps concret. Tot i això, Giró va guanyar el Concurs d´Oratòria Juvenil de l´Alt Empordà, en el qual Anna Batlle, que ara estudia 2n de Batxillerat, també al Muntaner, va quedar en segona posició.

El poder de la paraula

De l´oratòria, a Batlle li interessa el que «la paraula pot tenir de poder i d´influència i la importància del llenguatge no textual». Allò que la sorprengué durant la gravació és com, partint d´una mateixa experiència, es poden generar tantes mirades diferents. També destaca el treball amb les coachs: «Em van ajudar moltíssim».

En el cas de Moha Laloud, que estudia segon de Ciències Polítiques a la UdG i va ser alumne de l´INS Cendrassos de Figueres, l´experiència ha estat molt positiva, ja que li ha permès «descobrir un món que desconeixia, el de les grans ciutats, ha estat com una bufetada a la realitat». Des dels 14 anys, Lalouh s´interessa per la política i els debats i, sobretot, el vessant comunicatiu d´aquesta. «No saber comunicar és no saber res, per moltes actituds que tinguis», assegura tot afegint que l´oratòria s´hauria de fomentar més.

Olma Giró creu que un bon orador «sempre ha de treballar des de la veritat, des del que realment sent». «Saber parlar és la clau per entendre´t amb la gent», conclou. Per a Batlle, 'El got d´aigua' ha estat «molt més» que un concurs i, fins i tot, l´ha seduït per, potser, reconduir els seus estudis de Dret a Periodisme.