Seguint l´estela d´'Aeròdroms republicans de Girona' (1936-1939), llibre coordinat per David Gesalí, la comarca compta ara amb dues eines més per aproximar-se a aquells camps de vol des d´on s´intentà protegir un territori estratègic per a la República. Es tracta d´uns dossiers didàctics flexibles, plataformes des d´on poder aproximar-se amb el llibre sota el braç, que proposen una visita activa amb suggeriments de recorregut, mapes, imatges o textos.

Els dossiers pretenen ser un instrument que faciliti les visites a aquests espais històrics, complementant l´estudi publicat i servint com a pont entre la visita i el llibre. Són elements gratuïts que promouran les visites, per lliure o guiades, creant, així, cert turisme històric que hauria d´afegir el cor­responent granet de sorra per vertebrar el territori a partir de la cultura.

El dossier sobre l´aeròdrom de Figueres Nord, el de Cabanes i Vilabertran, ha nascut gràcies a l´interès i col·laboració i de l´Ajuntament de Cabanes, mentre que el de l´aeròdrom de Garriguella i Vilajuïga s´ha materialitzat gràcies a l´empenta de l´Ajuntament de Gar­riguella i el Celler Mas Llunes.

En aquest sentit, el dossier de Cabanes ja està disponible a les dependències de l´Ajuntament, amb informació penjada al seu web, mentre que el de Garriguella es presentarà aviat, segurament aprofitant la presentació del racó de l´aeròdrom, dins el Celler Mas Llunes.

De moment, dels onze aeròdroms estudiats al llibre, només aquests dos altempordanesos compten amb aquest tipus de suport. Altres aeròdroms ja disposen dels seus propis itineraris, com el de Verges o el de Celrà, però potser, amb el temps, s´acaba unificant, prenent com a referència l´aeròdrom de capçalera, el de Celrà, per construir una autèntica estructura que combini turisme, cultura i història comuna a tot el territori gironí. L´objectiu final és fer-los més visibles i engrescar el públic a conèixer un episodi del passat, tot trepitjant territori.