Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials obriran les portes del 12 al 14 d’octubre, dins les Jornades Europees del Patrimoni. L’oferta és àmplia i recorre la comarca. La visita guiada a la Torre de Montgó, de l’Escala; a la Farinera, de Castelló, obriran la programació divendres. En el marc de les Jornades, el Centre de Turisme Cultural Sant Domènec proposa la Ruta Literària Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada, per donar a conèixer l’obra de l’autor. Serà dissabte a les 4 de la tarda. El mateix dia s’ha programa una visita teatralitzada al Llançà medieval, a les 11 del matí i una sessió de poesia i portes obertes a la Casa de l’Abat a la tarda.

El poble medieval abandonat de Santa Creu de Rodes: 12 anys d'excavacions arqueològiques és el títol de la xerrada que el dia 13 es farà a l’espai Port del Port de la Selva, a les set de la tarda. També hi haurà portes obertes a la canònica de Vilabertran, dissabte i diumenge. La programació inclou, entre altres, una visita guiada a Empúries, per tal de conèixer els projectes de recerca que s’hi estan desenvolupant, el dia 14 a 2/4 de 12 del migdia i la visita a Palol Sabaldòria i l’entorn del Manol i Sant Pere de Rodes el 13 i el 14.

Finalment, diumenge arriba una proposta per descobrir el Fortià de la Segona República. Un any més, la música se suma a les jornades per descobrir el romànic dels municipis de Cistella i Agullana. La Jove Orquestra de Figueres actuarà el 13 a Agullana i la Versatile, el 14 a Cistella.

Se suma a la programació, el cicle «Roses Patrimoni Viu» que ja ha començat al municipi i s’allargarà fins al 27 d’octubre amb diferents accions com ara una xerrada sobre arqueologia subaquàtica divendres, a 2/4 de 12 del migdia, al Port Nàutic. L’endemà es faran diferents activitats com ara visites guiades a la Ciutadella, el Refugi Antiaeri i el castell de la Trinitat. Diumenge també hi haurà visita guiada a la Ciutadella, al castell de la Trinitat i a l’scape búnquer. L’agenda completa d’actes es pot consultar a través del web patrimoni.gencat.cat/ca/jep2018.