L’artista Dani Torrent (Barcelona, 1974) ha guanyat el Premi Junceda en la categoria d’adult de ficció per les il·lustracions de l’àlbum El Santo, editat per Cal·ligraf. El jurat ha valorat que en la creació d’aquesta història s’ha aplicat un dibuix en estat pur, despullat d’artilugis però, en canvi, d’una riquesa infinita. També reconeix la seva narrativa gràfica que transcendeix el text mateix i que l’eleva, prenent el protagonisme del conjunt.

Aquest era el quart cop que Tor­rent era finalista als premis, anteriorment per La Sirenita, com a millor projecte final, pel Piu-piu, i per Àlbum per dies de pluja, per il·lustració infantil.

El Santo és un projecte a sis mans en què el text, les il·lustracions i la música s'embranquen en un diàleg que explora l’ambient enrarit d’un poble rural a través de la mirada d’un nen. La presència d’un home fora de les convencions socials desperta la imaginació desbordant del protagonista, alimentada pels ritus i relats d’un catolicisme que impregna la vida quotidiana.

Una de les il·lustracions de l'obra

Unes il·lustracions gairebé monocromes i de perfils afilats transmeten tota la inquietud de l’ambient que envolta els personatges. La composició musical, creada expressament per al relat a manera de banda sonora, recrea les diferents atmosferes de la narració i serveix de fons a la lectura.

Dani Torrent és il·lustrador, i també pintor i escriptor. Ha exposat la seva obra pictòrica a França, Itàlia i Polònia. Ha publicat llibres a Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, els Estats Units i Estònia. Alguns dels llibres que ha escrit i il·lustrat són Mi abuelo Carmelo (Kalandraka), Piu-piu (Edicions Cal·lígraf) i Àlbum per als dies de pluja, (Edicions Cal·lígraf), editat també en italià i espanyol, Blanco Perfecto (Libre Albedrío) i El extraño caso de la madre abogada (Edicions Cal·lígraf), editat també a Mèxic.

L’any passat Dani Torrent va rebre el segon premi del festival Biisa d’Amarante, Portugal, i anteriorment havia estat seleccionat en festivals internacionals com el CJBooks de Corea, o l’Illustrakids d’Itàlia.