Fins a seixanta-tres editorials independents d´arreu de l´Estat seran presents aquest cap de setmana a Besalú per donar vida a una de les fires del llibre amb més projecció de les comarques gironines, el Liberisliber. Aquesta xifra d´editors, entre els quals hi ha els empordanesos Cal·lígraf, WunderKammer i Brau, suposa un creixement molt important respecte l´edició passada i ha empès els organitzadors a ocupar una segona plaça, que se suma a la plaça Prat de Sant Pere, on es realitza des de fa vuit anys.

«Enguany ens ha sortit una programació molt filosòfica, amb unes quantes taules de pensament, però és que el Liberisliber és, per mi, un festival de literatura i pensament», comenta el director Miquel-Àngel Codes. Perquè Liberisliber és molt més que un aparador d´aquestes editorials, empreses petites que arrisquen molt per tirar endavant projectes personals. És un espai de relació molt directe entre lector i editor. A més, inclou un ventall d´activitats molt diverses entre les quals enguany destaca un diàleg entre Neus Tomàs, Antonio Baños i Esther Vivas per parlar sobre el relat. També s´ha previst la presència del director Isaki Lacuesta, acabat d´aterrar després de la bona acollida del seu setè film Entre dos aguas al Festival de San Sebastián. Lacuesta parlarà sobre el discurs impur amb Miguel Morey i Daniel Sedcontra.

A part de les xerrades i presentacions, Liberisliber acull sempre propostes musicals. Enguany s´ha previst un concert d´Adrià Puntí, considerat per Codes «com un mag del llenguatge de les notes i les paraules». No faltarà tampoc la tradicional entrega dels premis Liberisliber i la proclamació del guanyador/a del premi Francesc Garriga de poesia; recitals poètics i, fins i tot, tallers com el que imparteix Álex Chico sobre escriptura de novel·la d´assaig-ficció.

Una de les novetats és la participació, per primera vegada, de llibreries. En total en seran tres: la Foster & Wallace, Horitzons i La Temerària, que representaran tres editorials independents, concretament, Viena, Farell Editors i la mateixa Temerària. La idea és, per Codes, que això serveixi per donar presència a «editorials d´altres punts del país que difícilment vindrien a la fira i per reforçar els vincles necessaris entre editors i llibreters».

Entre els actes programats cal destacar una xerrada on participaran l'exalcalde de Figueres, Joan Armangué, i l'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, al voltant de la figura de Rafael Ramis. Serà diumenge a les 16:30 hores.