La Federació Catalana de Cineclubs ha atorgat al Cineclub Diòptria de Figueres el Premi José Maria Nunes al Millor Fet Cineclubista 2017 per les activitats organitzades entorn del Metge de Lampedusa, en un esdeveniment inclòs en el marc de la 5a Setmana del Cineclubisme, que la FCC organitza conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya.

"Des del Cineclub Diòptria ens sentim molt honorats de rebre aquest reconeixement, doncs demostra que teixir aliances amb altres agents culturals de la ciutat pot arribar a donar fruits molt positius" han destacat des de l'entitat, referint-se als actes organitzats al voltant del Metge de Lampedusa, que van tenir lloc a Figueres el passat mes de març i van permetre visualitzar el drama dels refugiats.

Així doncs, "des de Diòptria volem fer extensiu aquest guardó a les entitats figuerenques La Cate, l´Aula de Teatre de Figueres i la Biblioteca Fages de Climent, que van fer possible l´organització d´aquests actes entorn del muntatge teatral El metge de Lampedusa", que es va poder veure el passat 17 de març dins la programació de Figueres a escena.

Aquesta peça teatral, dirigida per Miquel Gorriz a partir de l´adaptació de Llàgrimes de sal, narra la història del metge italià Pietro Bartolo, encarnat per l´actor gironí Xicu Masó, que en la seva autobiografia relata una vida dedicada a l´atenció dels exiliats que, des de les costes africanes, naveguen fins a l´illa de Lampedusa, on ell els acull, els cuida i també els escolta. Un espectacle que pretén fer entendre la urgència de la catàstrofe i que està basat en fets tristament reals.

Després de la funció, l´Aula de Teatre de Figueres, dins del Cicle Post-funció, organitzà un col·loqui obert a tots els assistents amb l´actor Xicu Masó.

Prèviament, el 14 de març, el Club de lectura de Llegir el Teatre de la Biblioteca de Figueres havia organitzat una tertúlia dedicada a parlar de les injustes vivències dels centenars d´exiliats que arrisquen la vida per creuar el Mediterrani des de les costes africanes per arribar a Europa, fugint de la fam del seu país. La trobada va comptar amb un convidat molt especial, Moussa Balde, un jove de 26 anys que fa deu anys va arribar tot sol des d´Àfrica buscant una millor vida.

Així mateix, el 21 de març, el Cineclub Diòptria projectava el documental Fuoccoammare (Foc al mar) de l´italià Gianfranco Rosi, estrenat l´any 2016 i que mostra la realitat de l´illa de Lampedusa, que des de l´any 1990 s´ha convertit en un lloc massiu de desembarcament d´exiliats procedents de terres africanes, tal com relata també Bartolo en la seva autobiografia. Després de la projecció tenia lloc una xerrada a càrrec de les associacions Girona Acull i HESED i voluntaris d´ambdues entitats.

Aquest conjunt d´actes es complementava amb l´exposició de fotografies Dret a viure€ refugiats sense refugi d´Isabel Casas, que es va poder veure a la sala d´exposicions de La Cate del 8 al 31 de març. Una selecció fotogràfica de l´estada a l´illa de Lesbos, dins d´una experiència de voluntariat, duta a terme per tres igualadines el febrer de l´any 2016.

La Setmana del Cineclubisme que té lloc aquest dies a la Filmoteca de Catalunya, serveix per reunir cineclubistes i nous públics tot fent balanç de l´activitat que han dut a terme els cineclubs al nostre país durant l´any, i a banda del lliurament dels premis de la Federació Catalana de Cineclubs, també inclou cinc projeccions, entre les quals el dimecres 3 d´octubre podia veure´s el film mexicà Restos de viento de Jimena Montemayor, mereixedora del Premi Quijote de la Federació internacional de cineclubs al Festival de la Havana, amb presentació a càrrec de Carles Font García del Cineclub Diòptria de Figueres, que formà part del jurat.