Amb només 8 anys i una malaltia minoritària que li produeix baixa visió, en Roger González ha plantat cara als obstacles que la vida li va posar davant només de néixer i, contra tot pronòstic, ha abraçat la pintura i s'ha convertit en un petit artista. Les dificultats oculars no li han frenat la creativitat i el seu darrer projecte ha sigut la creació d'un quadre solidari per investigar les malalties minoritàries, com la que ell pateix en primera persona.

«Vaig tenir la idea de pintar un quadre per recaptar diners per investigar i curar les malalties rares», explica en Roger. La pintura, però, no l'ha fet sol, sinó que es tracta d'un quadre amb firma col·lectiva fet juntament amb els seus companys de l'Acadèmia de pintura Àurea. Precisament, la voluntat d'en Roger era que la resta de nens empatitzessin amb els malalts com ell.

«Ha sigut una experiència inspiradora. Els nens, a més d'aprendre a pintar, han après a ser solidaris i que els entrebancs s'han d'afrontar amb optimisme i valentia», explica la directora de l'acadèmia Àurea, Cristina Paradís.

La tela se sortejarà el 21 d'octubre entre totes les butlletes venudes per l'associació Amics Solidaris dels Almogàvers de l'Empordà, que aquest diumenge celebren el segon Camí Solidari al catell de Sant Ferran.

Els diners recaptats s'invertiran en la investigació de les malalties minoritàries neurològiques de pediatria que duu a terme l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron.

Cinquanta quadres més

El quadre, que aquests dies es pot visitar al Museu de l'Empordà, no és l'únic de la col·lecció d'en Roger. En té 50 més que s'exposaran al castell de Sant Ferran a partir del diumenge.

Malgrat la tristor que desperta una patologia, el quadre d'en Roger és un cant a la vida. Està integrat per flors, plantes i papallones dibuixades per en Roger i els seus companys i busca, precisament, transmetre vitalitat, optimisme i esperit de superació.

Des de ben petit ha après que «qui vol, pot», frase que s'ha convertit en el seu mantra i el dels seus pares, en Sergi i la Clàudia. «Els metges em van dir que no podria pintar o anar en bicicleta, però jo he fet tot el que m'he proposat», explica.

Malgrat la seva alta sensibilitat a la llum i la baixa visió, en Roger amaga una història de superació personal. «Pintar és el que més em costa a la vida, però ho faig perquè m'agrada. Sempre s'ha d'intentar», insisteix, amb només 8 anys.

No hi veu en la seva totalitat i precisament per això els metges recomanaven que no pintés, ja que podria desencadenar una frustració en el nen. En aquest cas, ha sigut tot el contrari i ha convertit una debilitat en la seva fortalesa.

Amb exercicis han aconseguit frenar, ara per ara, l'avanç de la malaltia. Tot i això, «els inicis van ser durs, però ara veus que dins de les seves limitacions se'n surt», expliquen els pares.

Precisament per lluitar contra les malalties com la d'en Roger, el diumenge se celebrarà el Camí Solidari, amb espectacles musicals i tallers.