La breu estada del filòsof Walter Benjamin a Portbou, on va morir al cap de dotze hores d´arribar-hi, el 28 de setembre de 1940, ha deixat una petjada inesborrable en la història del poble. Silenciada la seva memòria pel franquisme, ja fa anys que es lluita per recuperar-la. Davant la manca de recursos, el darrer pas ha estat la creació, per part dels responsables de l´associació Passatges Cultura Contemporània, d´una fundació privada batejada Angelus Novus-Walter Benjamin, que té com a finalitat recuperar l´antic projecte de la casa Benjamin, ubicada als antics ajuntaments, amb el segell de l´arquitecte Norman Foster.

Aquesta fundació, que ja compta amb una part del finançament però que encara li cal l´empenta final, es va fent més forta gràcies a actes com els que es van dur a terme aquest cap de setmana passat al poble. L´Escola d´Estiu Walter Benjamin, impulsada per Passatges, va oferir un programa molt atractiu. La crítica d´art i presidenta de Passatges, Pilar Parcerisas, assegura que enguany han fet un pas endavant «arrencant-li el compromís al delegat de govern, Pere Vila, per enfilar el camí que faci viable l´obertura de la casa Benjamin». Així, les autoritats assistents van tenir l´oportunitat de visitar l´espai, un immoble de tres plantes i un gran altell construït el 1912, i veure com, des del 2003, no s´ha mogut res de res. «Nosaltres ens comprometem a empènyer el projecte i crec que aquestes jornades han suposat un punt d´inflexió», apuntà Parcerisas molt satisfeta.

Parcerisas feia, doncs, una bona valoració de com havia anat la tercera Escola d´Estiu, un projecte que, amb només tres anys i amb el suport de l´Ajuntament, s´ha consolidat plenament amb un programa molt complet. «Hem tingut molta gent, tant a les conferències, com al seminari i les activitats», comentà. D´entre les accions dutes a terme en va destacar la participació de Yael Karavan, filla de Dani Karavan, autor del Memorial Passatges a l´esplanada de l´entrada del cementiri municipal, realitzant una dansa simbòlica diumenge al matí, prèvia l´ofrena floral a la memòria de Benjamin. Posteriorment, Anne Roche, autora del llibre Walter Benjamin. Exercices sur le tracé des ombres, guanyadora del premi europeu Walter Benjamin 2018, va conduir el discurs commemoratiu de cloenda de l´escola.

Col·loqui Internacional

D´altra banda, entre aquest dijous i dissabte, el Museu de l´Exili, la Càtedra Walter Benjamin i la Universitat de Girona impulsen el Col·loqui Internacional Walter Benjamin, entre Girona i Portbou. Dels actes destaquen la presentació d´un assaig premiat d´Ana Lanfranconi i una ruta a peu entre Banyuls i Portbou amb la col·laboració de Nora Ancarola.