La darrera exposició fotogràfica del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz Avilés ha estat ideada amb l´objectiu de recordar com el diari Oslobodenje va sobreviure a la guerra i de fer memòria de com va néixer el lligam entre les comarques gironines i la ciutat de Sarajevo. La mostra s'inaugurarà el dia 11 d'octubre en un emplaçament únic de la ciutat de Sarajevo: la coneguda sala d´exposicions Gazi Husrev-begov Hanikah. El dia de l´inauguració farà 25 anys justos que un 11 d´octubre de 1993 la periodista Yana Marull i Miquel Ruiz entraven al diari Oslobodenje, després de travessar la famosa i trista avinguda dels franctiradors, per entregar els 8.000 marcs alemanys fruit de la solidaritat de les comarques gironines. "Espero que serà la meva última exposició sobre el tema de la Guerra de Bòsnia" destaca el fotoperiodista.

La mostra pretén commemorar els vint-i-cinc anys del primer viatge de Miquel Ruiz a Sarajevo, un viatge que va fer feu amb la intenció d´explicar a Catalunya quina era la realitat que s´estava vivint en aquesta ciutat durant la Guerra dels Balcans. En concret, l´exposició recorda una gran comesa: com el diari Oslobodenje va sobreviure a la guerra gràcies als periodistes que hi treballaven i lluitaven cada dia perquè seguís sortint publicat. "És una exposició fruit de les meves vivències durant 36h compartides amb els periodistes i treballadors en els soterranis que servien de redacció del diari Oslobodenje a on aquest va sobreviure sota el terror de les bombes durant tota la guerra de Bòsnia.

L´exposició està dedicada a aquelles dones i homes que es jugaven la vida a cada entrada i sortida del diari.

Malgrat la paradoxa, no son fotos de guerra, son fotos de resiliència" explica l'autor.

Malgrat el terror i la guerra aquells periodistes feien que cada dia el seu diari ressorgís de les seves pròpies cendres i que el seu nom de capçalera tingues tot el sentit del món: Oslobodenje" (en català "alliberació") Segur que aquells periodistes que dia a dia vivien, treballaven i morien en nom d´un ideal i d´una professió eren els periodistes mes lliures del món.

L´exposició està constituïda per 15 imatges de gran format a través de les quals Miquel Ruiz deixa palesa aquesta àrdua tasca de com els periodistes de l´Oslobodenje feien vida i treballaven en el soterrani del diari per tal d´intentar sobreviure a la guerra i seguir explicant la realitat. Les imatges es podran admirar fins el 20 d'octubre.