El fotògraf d’origen argentí Marcelo Caballero ha dedicat els últims set anys a retratar pacientment la ciutat de Girona de la mà de llegendes, misteris i estranys personatges, tot captant amb la seva càmera els aspectes més inversemblants i foscos de la ciutat. Ho explica l’autor, establert a Figueres, que s’ha convertit en referent de la fotografia de carrer a l’Estat espanyol. Ara l’artista busca finançament en la plataforma Verkami per convertir el projecte fotogràfic en el seu darrer llibre.

Legenda Gerundae és una publicació que mostra, al llarg de les seves 112 pàgines, unes 55 imatges a color. Es tracta d'una sèrie de fotografies realitzades per l'autor al nucli antic de la ciutat de Girona. Va ser el 2011 quan -després de la lectura de textos de l’escriptor gironí Carles Vivó , Llegendes i Misteris de Girona, publicat per la Diputació de Girona - «portat per la curiositat vaig voler descobrir els aspectes més estranys de la ciutat».

Treball enigmàtic

Caballero defineix d’enigmàtic aquest treball. «A través de la llum es veu l’ombra, tot se suggereix. Els elements, la gent, els espais no es reconeixen i aquí radica el misteri». Captar l’òptica més adient en cada fotografia ha estat un procés llarg i meditat i ha permès a l’autor configurar tot aquest treball, que es publicarà en català i en castellà. El pròleg del llibre estarà realitzat per l’escriptora catalana, Cristina Masanés.

Part d'aquest projecte inicial, va ser publicat a la Revista de Girona, el novembre del 2012, però la il·lusió de Caballero és que pugui convertir-se en un llibre d’autor. «El treball no pretén ser exhaustiu sobre les llegendes de Girona, sinó utilitzar algunes d’aquestes llegendes i oferir un treball qualitatiu de la ciutat». «En els seus inicis, Girona va ser un important assentament de romans i, durant el segle IX, va conformar una de les comunitats jueves més grans del nord-est de la península Ibèrica. Potser des d’aquells temps que la memòria col·lectiva de Girona es va anar nodrint de llegendes de personatges misteriosos i excèntrics i d’històries que van sorgir per fer comprensibles fets que no tenien una raó aparent. I el seu element central sempre va ser un tret de la realitat, encara que mai va importar-ne l’origen», explica l’autor en la presentació del projecte.

Mescenes del projecte

Les aportacions del Verkami es destinaran exclusivament a cobrir les despeses que genera la publicació del llibre i l’enviament de recompenses als mecenes: «n’hi ha de molt interessants com ara tallers de fotografia que es faran a Girona per conèixer de primera mà les llegendes i els misteris de la ciutat». A part, la Diputació de Girona ha concedit, a l’autor del projecte, una subvenció de 500 euros que ajudarà a sufragar part de les despeses totals de l’edició. El llibre es podria presentar al Museu d’història de Girona, la segona setmana de novembre, quan s’han previst presentacions de la publicació a Figueres i a Barcelona, també.

Per fer realitat la publicació de l’obra i a un mes de tancar el termini, Caballero ha superat els mil euros de recaptació, i es mostra satisfet de la resposta de la gent tot esperant aconseguir els 4.500 euros que necessita: «m’he adonat que molta gent m’aprecia i aprecia el meu treball» conclou l’artista. Les aportacions es poden fer a http://verkami.com/projects/18558-legenda-gerundae