Carles Fages de Climent va escriure sobre quasi tots els pobles de l´Empordà. La Càtedra Anglada-Fages, de la Universitat de Girona, ha gestat, doncs, un nou itinerari literari autoguiat, que se suma als que ja va fer per Figueres i Castelló d´Empúries, per recór­rer tots aquests espais. Així, de la mà de l´escriptor, es poden redescobrir paisatges, monuments o moments històrics sota la seva mirada. El volum, coordinat pel catedràtic Joan Ferrerós, es presenta aquest dissabte a les 7 de la tarda al centre cívic d´Empuriabrava a càrrec de l´alcalde de Castelló d´Empúries, Salvi Güell; la directora de la Càtedra, Mariàngela Vilallonga i el mateix Ferrerós.

El llibre s´ha batejat com 'Fages de Climent a l´Empordà' i inicia el camí al nord, a Portbou, i va baixant per la costa passant per Roses, Sant Pere Pescador i entrant per poblets com el Far i arribant fins a l´Escala, Empúries o Cinc Claus. D´allà torna a entrar a l´interior parant a Sant Mori i fins a la Jonquera, Boadella, Capmany i finalitzant a Sant Pere de Rodes. Aquest darrer va tenir una importància especial per a ell. «Fages sentia un especial interès per l´edat mitjana; a més, un familiar seu fou abat del monestir», recorda Ferrrerós tot destacant també Llers i Vila-sacra com a pobles importants dins la seva trajectòria literària i personal.

«La mirada que tenia Fages depèn del text que escriu però, tot i el pas del temps i les variacions patides pel turisme, es manté actual», reflexiona Joan Ferrerós. Aquest itinerari literari, a diferència de les dues anteriors dedicades a Fages i que Ferrerós també va coordinar, una d´elles juntament amb Jordi Pla, s´ha de fer obligatòriament amb cotxe i esdevé una nova manera de veure i entendre la comarca.

Una proposta infantil

D´altra banda, la presència de Fages no ens abandona en cap moment i, fins i tot, està present a les «Hores del Conte» de la biblioteca de Figueres. Justament, és amb Fages que s´obren aquest dissabte, a les 11 del matí, de la mà d´una altra figuerenca, Susana Tornero, qui proposa l´espectacle La nit de les potes d´aranya. Aquest s´inspira en el poema de Fages Balada del llum encantat, un poema que amaga un misteri. «Potser trobarem l´explicació a aquest enigma a través de contes d´arreu que ens parlen del que s´oculta en la foscor de la nit», apunta el tríptic divulgatiu de l´espectacle. Tornero fa temps que fa versions d´aquesta obra de Fages però, dissabte, hi inclourà alguna novetat.