Són comptades les vegades que el Museu del Prado cedeix temporalment una obra mestra. La commemoració del bicentenari de la històrica pinacoteca madrilenya inclou la cessió d'una de les grans obres de Rafael, La Mare de Déu de la rosa (1520), que aviat arribarà al Museu Dalí de Figueres, on es podrà visitar del 26 de novembre al 6 de gener de 2019.

El Museu del Prado prestarà un total de 12 obres d'«especial rellevància» a diferents institucions de l'Estat espanyol, una per comunitat autònoma -excepte Madrid- durant el temps que duri la commemoració del seu bicentenari.

Els responsables del Museu de Figueres han celebrat la notícia i ja treballen en la preparació d'un espai especial que no es limitarà a exhibir l'obra de Rafael, de 103 x 84 cm, sinó que també es muntarà una petita exposició sobre la influència que el pintor del Renaixement va tenir en l'obra de Salvador Dalí, gran estudiós dels clàssics, també de Velázquez.

Juntament amb Miquel Àngel i Leonardo da Vinci, Rafael forma la paradigmàtica «trinitat» de grans mestres del Renaixement italià. Pintor i arquitecte, va néixer a Urbino el 1483 i va morir a Roma el 1520. És cèlebre per la perfecció i gràcia de les seves pintures.

Pintada cap al 1520, La Mare de Déu de la rosa, és una Sagrada Família amb el Nen Jesús en braços de la Verge Maria. Sant Joan Baptista nen ofereix a Jesús una tela amb la frase «Heus aquí el xai de Déu» en llatí, que fa referència a la passió de Crist.

El Prado commemora l'efemèride cedint obres de Zurbarán, Sorolla, El Greco, Velázquez, Tiziano i altres mestres a ciutats com Badajoz, Maó, Castelló, Santillana del Mar, Melilla o Vitòria.