11 de setembre de 2018
11.09.2018
La Jonquera

Una nova exposició del MUME explica l'experiència de l'exili a través de l'art i la cultura

El treball dels autors està basat en fotografies, dibuixos, pel·lícules i fonts orals dels exiliats i les seves vivències als camps de concentració del Rosselló

11.09.2018 | 11:12
L´acte inaugural de l´exposició al MUME.

El Museu Memorial de l´Exili (MUME) a la Jonquera presenta la mostra "Exilis, fronteres, desarrelaments", una proposta pictòrica i literària de Carles Vergés i Victor Sunyol per explicar les vivències de les persones que van haver de marxar de Catalunya a causa de la desfeta republicana el febrer del 1939.

El treball dels autors està basat en fotografies, dibuixos, pel·lícules i fonts orals dels exiliats i les seves vivències als camps de concentració del Rosselló, on centenars de milers de persones van ser ubicats després de sobreviure a l´èxode.

L´exposició vol donar veu i visibilitat als exiliats, vuitanta anys després d´un episodi històric que continua present en la memòria col·lectiva perquè, a banda de les persones que ho van viure de manera directa, s´ha transmès a les generacions que els han succeït. La seva experiència, primer com a persones perseguides en la seva terra d´origen, i després com a refugiats, sol·licitants d´asil o deportats en una Europa amb règims totalitaris i guerra, serveix als autors per convidar a la reflexió sobre el drama dels refugiats avui.

Amb motiu de l´exposició, el MUME ha editat una publicació que, sota el mateix títol que la mostra, reprodueix algunes de les obres pictòriques i tots els textos, amb traducció al francès i al castellà.

L´exposició "Exilis, fronteres, desarrelaments" es podrà visitar fins al 25 de novembre a la sala d´exposicions temporals del MUME, a La Jonquera. Podeu trobar tota la informació al web del Museu.

El MUME, situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions temporals com aquesta i d´altres permanents, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica entorn de l´exili causat per la Guerra Civil Espanyola. El gestiona el Consorci del qual forma part la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, el Consell Comarcal de l´Alt Empordà, l´Ajuntament de La Jonquera i la Universitat de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen