El Museu Memorial de l’Exili (MUME) a la Jonquera presenta la mostra “Exilis, fronteres, desarrelaments”, una proposta pictòrica i literària de Carles Vergés i Victor Sunyol per explicar les vivències de les persones que van haver de marxar de Catalunya a causa de la desfeta republicana el febrer del 1939.

El treball dels autors està basat en fotografies, dibuixos, pel·lícules i fonts orals dels exiliats i les seves vivències als camps de concentració del Rosselló, on centenars de milers de persones van ser ubicats després de sobreviure a l’èxode.

L’exposició vol donar veu i visibilitat als exiliats, vuitanta anys després d’un episodi històric que continua present en la memòria col·lectiva perquè, a banda de les persones que ho van viure de manera directa, s’ha transmès a les generacions que els han succeït. La seva experiència, primer com a persones perseguides en la seva terra d’origen, i després com a refugiats, sol·licitants d’asil o deportats en una Europa amb règims totalitaris i guerra, serveix als autors per convidar a la reflexió sobre el drama dels refugiats avui.

Amb motiu de l’exposició, el MUME ha editat una publicació que, sota el mateix títol que la mostra, reprodueix algunes de les obres pictòriques i tots els textos, amb traducció al francès i al castellà.

L’exposició “Exilis, fronteres, desarrelaments” es podrà visitar fins al 25 de novembre a la sala d’exposicions temporals del MUME, a La Jonquera. Podeu trobar tota la informació al web del Museu.

El MUME, situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions temporals com aquesta i d’altres permanents, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica entorn de l’exili causat per la Guerra Civil Espanyola. El gestiona el Consorci del qual forma part la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament de La Jonquera i la Universitat de Girona.