Localitzar i valorar el patrimoni jueu que es conserva i, fins i tot, el que existí a Castelló d´Empúries ara és més fàcil. Recuperant un antic projecte, l´Ajuntament ha activat un centre d´interpretació virtual que permet divulgar, aprofitant la tecnologia de Google Maps, continguts vinculats amb la història de la comunitat jueva al municipi. Per a l´arxivera municipal, Marisa Roig, aquest és un avenç important "perquè la gent conegui i pugui fer un recorregut de com està el nostre patrimoni".

Aquest projecte, que s´inicià fa més de quatre anys quan encara Castelló formava part de la Red de Juderías, l´ha capitanejat l´Arxiu Municipal, que el recuperà recentment. De fet, es pot accedir a aquest microsite, dissenyat per l´empresa Fluido Digital, a través del web de l´Ajuntament, dins la secció de l´arxiu. Quan un usuari hi accedeix i clica sobre un element pot conèixer, en tres llengües diferents, tot de dades històriques, l´evolució cronològica i, fins i tot, si es pot visitar.

Aquest centre virtual, que s´ha gestat conjuntament amb Girona, es va presentar justament aquest passat diumenge durant les Jornades Europees de Cultura Jueva celebrades al poble. Entre les propostes que es van dur a terme el cap de setmana destaquen les visites guiades, més nombrosa la de diumenge, a diferents espais de la vila vinculats amb el món jueu, com la sinagoga del Puig del Mercadal. També es va fer un recital de relats i cançons tradicionals amb Cristina Cervià i Elena Martinell que tancà amb un tast de vins i menjar kosher.