El Quartet Casals ha estat l'encarregat de tancar la 26a edició de la Schubertíada de Vilabertran. El grup és un dels habituals d'aquest festival, tot i que el concert d'aquest diumenge ha comptat amb un al·licient, la intervenció del poeta Josep Pedrals que ha narrat els textos de la seva obra 'Els set darrers termes del nostre redemptor en la creu'. Tot plegat ha servit per posar punt i final a una edició de la Schubertíada que ha aplegat 3.600 espectadors i un 90% d'ocupació en els 22 espectacles que s'hi han pogut veure en els cinc espais diferents. Entre els més multitudinaris hi ha el del baríton alemany Mathias Goerner, o el del pianista rus Igor Levit, considerat un dels millors en el seu registre. Els dos van omplir la sala canònica del Monestir de Santa Maria, en una edició en la que l'organització ha destacat la consolidació del festival entre els artistes.

La cloenda d'un dels festivals de música clàssica més reconeguts de Catalunya, la Schubertíada de Vilabertran, ha portat un dels clàssics d'aquest esdeveniment. El Quartet Casals ha tornat a omplir la Sala Canònica del Monestir de Santa Maria amb un repertori de Haydn i una hora i mitja de concert que ha servit per mostrar "la bona salut" del festival. De fet, des de l'organització es mostren "molt satisfets" d'aquesta edició, en la que, asseguren, han aconseguit "consolidar els artistes" més enllà del públic que, segons el director de la Schubertíada, Jordi Roch, "sempre respon".

"Ens hem trobat amb la sorpresa que molts volen tornar a la Schubertíada quan han actuat alguna vegada", explica Roch. Pel festival, que se celebra en aquest petit poble de l'Alt Empordà a tocar de Figueres, hi han passat artistes com Cosmos Quartet, que van ser els encarregats de donar el tret de sortida, el que és considerat el millor baríton del món, l'alemany Mathias Goerner o la que ha estat una dels grans descobriments, la soprano americana Lise Davidsen.

Roch ha destacat "la confiança" que els fa el públic i posa en valor les conferències anteriors que es fan als concerts. "És una manera de mostrar als espectadors què venen a veure i quina trajectòria té l'artista", assenyala. En aquest sentit, Roch ha ressaltat que el públic de la Schubertíada està "molt documentat" en relació als artistes.

Aquesta edició també ha estat marcada per l'afluència d'espectadors. En concret tots els espectacles han registrat un 90% d'ocupació. Entre els que van omplir destaca l'actuació del pianista rus Igor Levit, considerat un dels millors del món, i que va proposar un repertori basat en obres de Mendelssohn,

Malert i Franz Schubert.

Una edició del 2019 "molt potent"

Roch ha reconegut que l'equip artístic ja està treballant en l'edició del 2019. En aquest sentit ha anunciat que "hi haurà moltes sorpreses", una de les quals en relació als artistes. "No podem especificar més, però serà una programació molt potent", ha anunciat.

Per això, Roch explica que la de l'any vinent serà una Schubertíada "molt especial". "La veritat és que estem molt contents de la feina que hem anat fent aquests anys i de la progressió del festival. No és estrany que siguin els artistes els que demanin venir a Vilabertran", ha conclòs.