A la recta final del mes d’agost, el balanç dels cinc grans festivals d’estiu a l’Alt Empordà ­ha tancat amb números positius i amb algunes portes obertes per al creixement en els pròxims exercicis. Castell de Peralada, Sons del Món, Cadaqués, Portalblau i Fòrum Romà d’Empúries han arribat als 68.985 espectadors.

El primer lloc del rànquing l’ocupa el certamen de Peralada, icona de la música lírica i la dansa. El festival ha aconseguit atraure 26.500 espectadors amb l’actuació de primeres figures mundials i amb espectacles de referència. A l’hora de fer balanç, el director, Oriol Aguilà, destaca com, amb una ocupació del 92% “un any més, el festival ha continuat creixent en estrenes, encàrrecs i projectes singulars que doten d’identitat i singularitat aquest esdeveniment d’estiu de la Costa Brava”.

Aguilà afegeix que era “una programació molt ambiciosa, amb moltes noves produccions i una clara aposta per la nova creació, tant amb artistes consagrats com amb nous talents”.

Sons del Món creix un 10%

En segon lloc d’aquest balanç de xifres i balanços hi hem de situar, per mèrits propis, Sons del Món. En el global dels seus diferents escenaris de Castelló d’Empúries i Empuriabrava, Roses i en la programació íntima a quatre cellers (Espelt, Martín Faixó, Celler d’en Guilla i Vinyes dels Aspres) ha sumat 22.498 espectadors. El director d’aquest festival, Xavi Pascual, troba “molt positiu” aquest resultat final, “ja que hem assolit allò que buscàvem. Fa dos anys ens vam plantejar fer un salt endavant per arribar a ser el quart gran festival de la Costa Brava després de Porta Ferrada, Peralada i Cap Roig. El 2017, amb una aposta arriscada en l’àmbit econòmic, fent una programació més popular amb grans noms estatals i internacionals, vam aconseguir doblar la xifra de públic. Aquest 2018 hem crescut un 10 per cent més, la qual cosa ens ajuda a consolidar-nos en aquesta franja”.

Pascual té clar que “la fórmula actual és la bona però, amb la complicitat d’aquests ajuntaments, hem de seguir sent valents. A nosaltres ens agradaria poder fer més concerts en aquests espais que funcionen tan bé”.

Bona col·laboració escalenca

A l’Escala es miren amb molt bons ulls els 11.987 espectadors que sumen el Portalblau (7.387) i el Fòrum Romà d’Empúries (4.600). Dues propostes que han transitat en paral·lel però que, en conjunt, han acabat amb xifres molt positives. Portalblau ha guanyat un 18,92% de públic respecte de l’any passat i l’ocupació en el recinte del jaciment ha estat del 90%. La bona entesa entre l’Ajuntament i el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha estat la clau.

L’alcalde, Víctor Puga, ho té clar: “En el primer any d’aplicació d’aquest acord, s’han assolit els objectius que ens havíem marcat i que han permès potenciar l’Escala com una marca de referència en l’oferta d’esdeveniments culturals de l’estiu a la Costa Brava. Aquest és un primer pas que volem potenciar en futures edicions per reforçar aquest objectiu i per optimitzar encara més els recursos destinats en aquests dos festivals”.

La coordinadora del MAC-Empúries, Marta Santos, ha assenyalat que “els concerts, juntament amb la resta d’activitats programades enguany per part del museu, contribueixen a donar rellevància i especificitat a l’oferta cultural i musical que ofereixen conjuntament Empúries i l’Escala”.

47 edicions a Cadaqués

Finalment, el Festival de Cadaqués no s’ha quedat curt, amb uns 8.000 espectadors i una ocupació que ha arribat al 79,8%. L’equip de comunicació d’aquest esdeveniment, encapçalat per Joel Fortuny, celebra en el balanç final que l’èxit dels concerts programats “hagi convertit, un cop més, el segon festival més antic de la Costa Brava, en el punt de trobada dels amants de la música i la cultura”. L’organització destaca “el creixement de sa Conca com a espai emblemàtic, admirat pel públic i que el converteix en cita obligada de l’estiu durant la primera quinzena d’agost”.