Aquest dissabte a la tarda s'ha obert al públic l'exposició '155 fotos per la llibertat' que es podrà veure a Perpinyà fins al 16 de setembre. Repartida en sis espais diferents de la ciutat, recull una selecció del treball de 42 fotògrafs que van cobrir els diferents esdeveniments del procés català entre el 2010 i fins al 2018, incloent esdeveniments com l'1 d'octubre, les manifestacions a Catalunya i Brussel·les o les actuacions del CDR, entre d'altres fets. Els autors les han cedit per donar veu a aquests fets. La inauguració s'ha fet el mateix dia que el festival Visa Pour l'Image ha obert també les portes per convertir-se en l'epicentre dels millors treballs fotoperiodístics. Precisament aquest certamen, que enguany arriba a la trentena edició, no ha inclòs cap exposició concreta sobre aquest tema tot i que ha programat una projecció i una conferència sobre el tractament dels mitjans de l'1-O.

Les manifestacions i els esdeveniments més destacats del procés català s'expliquen a Perpinyà amb l'exposició '155 fotos per la llibertat' que aquesta tarda s'ha obert al públic repartida en sis indrets diferents. Un d'aquests espais és el Casal, situat a l'avinguda del Liceu, que a les dues de la tarda ha obert les portes. Aquí s'exposen una trentena d'instantànies que van des del 2 de desembre del 2017 fins a l'actualitat i és la que tanca el recorregut. S'hi poden veure imatges del concert per la llibertat, manifestacions, actuacions de protesta del CDR fins a l'actualitat, com és l'acampada a Plaça Catalunya per reclamar la llibertat dels presos.

"Per mi aquesta és una de les més emotives", ha afirmat la Dolors Serra, membre del Casal. En ella es veu com Carme Forcadell, Marta Rovira i Dolors Bassa surten del Parlament amb un peu de foto que diu "renuncien a la seva acta de diputades i l'endemà seran empresonades o exiliades".

En un altre espai, a la cèntrica Brasserie del Castellet, s'exposen 43 fotos més que van des del 20 de desembre fins al referèndum de l'1-O. Entre les visitants hi ha l'Odette Carbonell, una veïna de Perpinyà que afirma "sentir-se commoguda" pel que passa a Catalunya. Explica que des del setembre del 2017 que segueix l'actualitat de Catalunya i no té cap dubte sobre el significat de la xifra 155 de la mostra. "És l'article amb el que van fer molt mal a Catalunya", respon.

L'alternativa al Visa Pour l'Image

La mostra s'ha organitzat en paral·lel al festival Visa Pour l'Image, que aquest dissabte també ha obert portes, després que l'organització del certamen decidís no incloure cap exposició del procés. El seu director, Jean-François Leroy, ho va justifica tot dient que no hi havia treballs de "prou qualitat" per explicar els motius pels quals s'ha generat aquest procés independentista. Tot i això, s'ha inclòs una projecció sobre el procés i el pròxim dimarts s'organitzarà una taula rodona sobre com els mitjans van tractar l'1-O.

Per a Sira Esclassans, la fotoperiodista més jove que participa al '155 fotos per la llibertat', reconeix que amb aquesta decisió han vist "menystinguda" la feina de tots els fotoperiodistes que han cobert el procés. Ara bé, també reivindica aquesta mostra alternativa i celebra que s'hagi començat portant a Perpinyà per continuar donant visibilitat i explicant el que passa a Catalunya. "És un projecte molt gran i s'ha fet molt bona feina al darrere", afirma.

Entre els fotògrafs que hi participen, hi ha Robin Townsend, Ana Jiménez, Jordi Ribot, Elisabeth Magre, Lluís Serrat, Cristina Calderer, Marc Martí, Elisenda Pons, Aniol Resclosa, Mireia Comas, Adrià Costa, Roser Vilallonga, Carles Palacio, Sandra Lázaro, Jordi Borràs, Joan Puig, Joan Castro, Lluís Brunet, Adrià costa o Marc Rovira.

La resta d'espais on es pot veure les instantànies són l’editorial Trabucaire, el bar Escalibar 25, la sala d’exposicions Chaman’Art12, i Sant Vicenç. Fora de Perpinyà, també s'exposarà el treball de Roser Vilallonga, fins al 28 de setembre. La previsió és que les dues mostres es puguin veure a altres punts de Catalunya i a l'estranger. També s'utilitzaran per recollir fons per a la Caixa de la Solidaritat amb la venda de les instantànies seleccionades.