Aquest dissabte i diumenge se celebra a Castelló d´Empúries la XIX Jornada Europea de la Cultura Jueva, un projecte promogut per l´Associació Europea de Patrimoni Jueu (AEPJ) i coordinat per l´Arxiu Municipal de Castelló d´Empúries. Amb l´objectiu de difondre i donar a conèixer el patrimoni històric intangible, les tradicions, la història oral, els contes i les cançons populars jueves, enguany el lema escollit per la jornada ha estat Storytelling, l´art d´explicar històries.

Entre les accions que es portaran a terme hi haurà dues visites guiades, una a la sinagoga del Puig del Mercadal acompanyada d´un tastet de vins i dolços kosher que serà conduïda pels seus propietaris, Vicenç Comas i la seva filla Ariadna, i una altra, organitzada per l´empresa EmpordaBrava, "Castelló d´Empúries en clau jueva" que anirà a càrrec de l´arqueòloga Anna M. Puig Griessenberger, responsable de les excavacions de la sinagoga del Puig del Mercadal, i de la historiadora de l´art, Iraida Sais. El guiatge inclourà visites al Museu d´Història Medieval Cúria-Presó, a la basílica de Santa Maria i a la sinagoga. I també en aquest últim espai, la historiadora Ariadna Comas impartirà un taller d´iniciació a l´escriptura hebrea.

El diumenge es durà a terme la presentació del Centre d´interpretació virtual del call de Castelló d´Empúries, un projecte que permet conèixer i consultar a través d´internet la història del call jueu de Castelló i el patrimoni que s´ha conservat. A partir d´ara els usuaris de tot el món podran visitar i recórrer virtualment els espais i elements patrimonials i culturals més destacats de la història de la comunitat jueva de Castelló d´Empúries.

Seguint el lema de la jornada i després de la presentació del Centre d´interpretació virtual del call es podrà gaudir de l´espectacle: Entre els estanys i el fossar. Relats i cançons de la cultura jueva, un recital amb textos de poetes i autors de la cultura cristiana i jueva, acompanyats de cançons sefardites interpretades a cappella per la cantant Elena Martinell. La lectura dels relats i dels poemes anirà a càrrec de l´actriu gironina Cristina Cervià.