El món de l’art és, per a molts, un sender mai recorregut, però quan un parla del món de la performance o l’art visual encara s’aixequen més parets d’incomprensió. Per anar trencant prejudicis fa catorze anys que les Escaules acull la trobada internacional La Muga Caula. Ara es vol fer un pas més i el director, productor i guionista Josep Pérez té previst rodar un documental sobre l’esdeveniment que, justament, tindrà lloc del 14 al 16 de setembre.

Cada any, l’organització encar­rega a diferents documentalistes enregistrar les accions per deixar-ne constància, ja que l’art efímer, un cop fet, desapareix. Enguany, Pérez va rebre l’encàrrec, però va decidir anar més enllà i apostar per donar vida a un documental amb segell propi. “A mi m’interessa aquesta combinació entre el món cosmopolita i el rural i, per això, intentaré en el documental tenir les reaccions de la gent del poble, entrevistar-los in situ, també al performer i contrastar les dues visions, sempre amb una visió seriosa”, explica. Tampoc faltarà la mirada d’un dels promotors de la Trobada, l’artista Joan Casellas, que “situarà en un context històric l’art d’acció”.

L’interès és que aquest documental pugui ser projectat a TV3 o en altres televisions estatals i, per això, opta a diferents convocatòries. Malgrat que Pérez ja té un dilatat currículum-és autor de l’exitosa La Pemba torna a Goli, que just acaba de projectar-se en un festival del Canadà sobre el món indígena- reconeix que, amb cada projecte, un comença de zero, que res és fàcil. Així, ara, Pérez busca finançament per tirar endavant aquest projecte que ell veu que és molt seductor. “És quasi una pel·li de Buster Keaton, com un slastic de caigudes per terra, d’humor, perquè són personatges que fan coses molt estranyes que quan es roda és bàsic”, reconeix. En aquest sentit, per Pérez és vital dotar d’acció el documental, “que l’espectador no pari de veure coses”.

L’antítesi d’una galeria d’art

Aquesta aposta trenca una mica amb el que és habitual. “L’estètica normal és fer-ho en galeries d’art, espais molt asèptics, tot molt d’art contemporani, eclèctic i fred”, apunta tot afegint que aquest no serà el cas. “Les Escaules és l’antítesi d’una galeria d’art i jo li donaré molt de moviment”, explica. Això és el que va fer a La Pemba, fórmula que va funcionar molt bé si es té en compte el llarg llistat de festivals que ha visitat.