El monestir de Sant Pere de Rodes ofereix una gran varietat d'activitats culturals i, per aquest estiu, presenta una novetat: la proposta Despertant instruments musicals, que es fa aquest diumenge, a més del dia 26 d'agost, i el 22 i 23 de setembre. Antoni Madueño, reconegut musicòleg i intèrpret dedicat a repertoris medievals, combina la interpretació de música medieval a l'església de Sant Pere amb la construcció en directe d'un instrument medieval.

Són rèpliques dels instruments de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll.

Madueño és deixeble del tenor Josep Benet i es va formar en cant i en música medieval amb Jordi Noguera i Antoni Rossell. Llicenciat en Filosofia, té també un doctorat en Musicologia.

A més a més, el monestir organitza altres activitats, que ja fa uns anys que duren. Cada dijous al vespre, programa l'activitat Nit de vins, per donar a conèixer un dels secrets més ben guardats de Sant Pere de Rodes: l'antic art dels monjos de fer vi. La proposta inclou una visita a les estances del monestir vinculades amb l'elaboració del vi que permeten descobrir la històrica elaboració d'aquest producte en aquest conjunt monumental. Per completar la visita, s'ofereix un vi diferent cada setmana d'un celler de l'Empordà vinculat amb la història del monestir.

Llegendes i visites guiades

El conjunt monumental compta també, els dimarts i dijous, amb l'activitat per a petits i grans Pirates i corsaris a Sant Pere de Rodes. Al vespre, les famílies poden descobrir les històries i llegendes dels pirates i corsaris que, durant segles, navegaven i castigaven la costa del cap de Creus i coneixen la funció defensiva del monestir.

I cada dia del mes d'agost, Sant Pere de Rodes programa visites guiades, en català i castellà, una hora més tard, per conèixer a fons la història i l'arquitectura d'aquesta joia del romànic català.

Les activitats de Sant Pere de Rodes formen part de Viu el Patrimoni, el programa cultural d'estiu que cada any organitza l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb l'objectiu d'apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i descobrir de manera diferent alguns dels monuments de Catalunya, a partir d'iniciatives culturals ben diverses.