Eudald de Juana reconeix que, a l´hora de crear, necessita, sempre, sorprendre´s a si mateix. "És el que em manté viu", afirma. Aquesta qualitat la transmet a la seva obra que traspua una emoció colpidora. Ara, després de viure cinc anys a Florència, on ha estat formant-se i creixent com a escultor, torna a casa i ho fa presentant, aquest dissabte a les vuit del vespre, una quinzena de creacions. L´espai triat, Ca l´Anita de Roses.

"En el procés escultòric hi ha quelcom de màgic; crees vida i només a partir d´un tros de fang; a vegades m´espanto quan sento aquesta sensació", reconeix De Juana per argumentar el perquè del títol de l´exposició, Presències. Perquè cadascuna de les escultures que mostra són això, presències que prenen vida. Com l´obra que il·lustra el cartell, El despertar de la consciència, una peça on una figura sembla trencar el tel que l´embolcalla per obrir-se pas. "Les coses surten i s´expandeixen, la forma desapareix", reflexiona.

De Juana no renuncia a la passió que sent per la figura, però només és un punt de partida per, després, fusionar-la amb altres elements, jugar amb les textures. "M´agrada que quan algú les miri descobreixi mil històries dins", apunta. Com After Arcadia, una figura de mida natural que dirigeix la mirada a terra i que, segons on s´ubiqui, narra una història o una altra. "El moment més creatiu és treure-les fora. Aleshores prenen una nova vida que jo només podia intuir quan les creava", diu.

Un retorn a les arrels

L´artista ara engega un nou projecte. S´ha instal·lat en una granja de Navata on ubicarà el taller. "És una oportunitat, volia allunyar-me de l´acadèmia i tornar a les arrels, trobar el que és l´art fusionant el que era i el que he après", valora il·lusionat. La influència de Florència té un gran pes: "m´ha donat molta força dins l´àmbit tècnic, ara la meva obra té més profunditat i també m´ha connectat amb l´art a escala mundial".