Un mapa és una representació gràfica d´una porció de terra, un element vital en les conquestes militars i l´evolució del món. Ara, una exposició a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí, seu de la Fundació Mascort, exhibeix, per primer cop, una de les millors col·leccions cartogràfiques privades de Catalunya, la de Ramon Mascort. La mostra, que s´exhibirà fins al 14 d´octubre i que reuneix veritables joies, l´ha comissariat l´arxivera i bibliotecària del castell de Peralada, Inés Padrosa.

En conjunt es presenten cent seixanta-un gravats, dels quals cinquanta corresponen a Catalunya, pertanyents a les escoles cartogràfiques europees més representatives dels segles XVI al XIX. Alguns d´ells s´havien vist individualment, però mai en conjunt. La col·lecció, gestada al llarg de tota una vida, es presenta en diferents apartats prenent el Mediterrani com a nexe d´unió. Així es troben mapes de la península Ibèrica, cartes nàutiques, mapes de places fortes i conflictes bèl·lics i uns apartats dedicats a personatges singulars com Sébastien de Beaulieu, responsable de cartografiar, per primer cop, pobles gironins després de la Guerra dels Segadors, la Guerra dels Nou Anys o la de Successió. Beaulieu era un enginyer militar al servei de Lluís XIII. Ferit de guerra, va iniciar un negoci de gravats i mapes, tan vistes de ciutat com "del teatre de la guerra". D´això en va fer un negoci pròsper i va ser capaç de crear escola.

Padrosa destaca que la majoria de mapes formaven part d´algun atles històric i que van ser dividits i venuts per folis. "Cada col·leccionista s´especialitzava en un tema o una zona geogràfica", comenta la comissària qui ha incidit l´interès, sobretot, en la part artística de les peces, poc tractat fins ara. Entre les curiositats de la mostra, on cada apartat ha estat contextualitzat amb objectes històrics, destaca la possibilitat de consultar digitalment un atles de Catalunya de Beaulieu i un d´Europa de Gabriel Bodehner.

Els artífexs: Ramon Mascort i Inés Padrosa

L´exposició es va començar a gestar fa més de dos anys quan Ramon Mascort va fer-li l´encàrrec a Inés Padrosa, que s´ha endinsat apassionadament en aquest món. Acompa­nyant la mostra, s´ha editat un catàleg que ressegueix detalladament les obres exposades posant èmfasi en els artistes que van crear-les; contextualitzant-les i donant valor al vessant més creatiu de la peça. Padrosa destaca la importància de l´exposició, ja que no se´n solen fer gaires, malgrat "que és un tema que interessa molt al públic".