L´any 1960, la Sala Gaspar de Barcelona va acollir 'Homenatge informal a Velázquez', una exposició que servia per inaugurar el grup «0 Figura» impulsat per Santos Torroella, Joan Hernández Pijuan, Joan Claret, Joan Josep Thar­rats i Josep M. Subirachs. De la mostra, se´n va fer un catàleg preciós que José Luis Pascual conserva, així com la peça que el pintor Will Faber hi va presentar. "Per mi és una petita joia, perquè en ella hi veig tot Faber", reconeix. Ha estat aquesta peça la que ha inspirat ara la col·lectiva 0 Figura que Pascual ha comissariat al seu Espai d´Art Km7 a Camallera, convidant seixanta artistes, tots bons amics i ben admirats entre ells.

Set mesos, moltes trucades, visites, mails ha dedicat Pascual a fer realitat aquest projecte del qual se sent especialment orgullós i que dissabte passat va obrir les portes. Girant sobre la idea d´aquest petit format, el 0 figura, i col·locant, al bell mig de l´espai, literalment parlant, l´obra de Will Faber i el catàleg d´aquella mítica exposició dels 60 de la qual també ha manllevat la tipografia del títol, Pascual ha disposat les peces de cadascun dels artistes al seu entorn aconseguint transmetre equilibri, amb un muntatge molt meditat, una volguda serenor.

Cada obra esdevé, doncs, un viatge en si mateix dins l´univers d´aquell artista, un compendi del seu món, una porta d´entrada al seu llenguatge. Així, Pascual ha apostat per disposar-los de forma abecedària i, sense proposar-ho, ha aconseguit fer fluir una energia molt especial. "La idea que tenia és exactament això, que l´obra sigui el reflex de l´artista", reconeix el comissari, que és conscient que malgrat que no parteixen d´una idea nova -el 0 figura és molt usat per les galeries petites- sí que innova per la manera com es presenten les peces. "Aquí respiren entre elles", apunta.

Aturar-se davant de cada obra

Quelcom que copsa el visitant, només d´entrar a la sala, és l´exposició en global. Cal, però, endinsar-s´hi, observar-la de prop, aturar-se davant de cada obra, assaborir-la. "T´obliga a recórrer-la", comenta Pascual. Per fer un compendi de tots els artistes que participen, el comissari i impulsor de Km7 ha editat un pòster on les obres resten immortalitzades. L´exposició es pot veure fins al 19 d´agost. Li prendrà el relleu el 25 d´agost la darrera de la temporada, com sempre, dedicada a l´obra més recent del mateix Pascual.