Jordi Comas enllestint els últims detalls del mural.

L'artista de Cabanes Jordi Comas, sota la firma Fert, crea obres de gran format per transmetre a la societat valors positius. Precisament un mural és el que està a punt d'acabar a Pont de Molins, al centre cultural El Ricardell, a tocar de la car­retera N-II en direcció, en aquest cas, cap a Figueres. L'obra, un gran mural, parteix de l'eslògan Give a hand to nature «Dona un cop de mà a la natura». El mural convida, a tothom que el miri, a tenir cura del foc i a valorar la feina, per exemple, de les Associacions de Defensa Forestal (ADF) "perquè el bosc segueixi verd, que és quan més maco està", diu Jordi Comas.

Comas ha fet diverses obres de la mateixa tipologia a la comarca, "ja que jo em sento d'aquí i crec que el primer territori que hem de preservar és el de casa nostra", explica el cabanenc, "sense deixar de banda la resta de territori, és clar", afegeix.

I és que a l'estiu sempre hi ha desgràcies i imprudències, i l'Empordà "sempre pateix petits o grans incendis", i, per aquest motiu, el mural és al costat de la car­retera. A més a més, coincidint amb el sisè aniversari dels focs que es van produir l'any 2012 a la Jonquera, el mural pren encara més valor i significat, sobretot a la zona on s'ha pintat. "No vull pensar en el que vam viure ara fa uns anys, se'm posa la pell de gallina i no podem permetre que torni a passar", diu.

Tot i que el missatge és clar, l'obra és inacabada, ja que, just a l'inici de pintar-la, l'autor es va lesionar el genoll i "faig el que puc amb la crossa i l'escala", assegura. Ja hauria d'estar acabada, però "miraré d'enllestir-la com més aviat millor".

Respecte al dibuix, les mans no volen imposar una idea, si no que controlen el foc, "tothom ha d'aportar el seu granet de sorra per evitar desgràcies, la gent ha de fer el que sap que ha de fer", conclou Jordi Comas.

Quatre nocions per als més petits

Mentre en Jordi Comas acabava de polir més detalls del seu mural inacabat, les ADF, liderades pel seu coordinador tècnic comarcal de les ADF Empordà, Adrià Illa, van comentar amb els nens i les nenes del casal de Pont de Molins els temes més importants que cal tenir en compte sobre els incendis: com evitar-los, com apagar-los o com protegir-nos, així com els incendis més greus que hi ha hagut a la comarca i quina afectació van tenir.

Adrià Illa esmenta que la majoria dels incendis són causats o bé per accidents o bé per negligències, que són fruit del desconeixement de com n'és de perillosa una situació "i si, de ben petits, els nens tenen uns coneixements adquirits, en el futur els serviran per prevenir incendis forestals".

Uns incendis forestals que amb les pluges dels mesos previs a l'estiu i de tot el mes de juny seran més difícils que es produeixin, encara que, si plou tant abans de l'estiu, "és una arma de doble tall, ja que fa créixer l'anomenat combustible fi, que si no plou sovint -com està fent ara cada deu dies- i hi ha humitat baixa, pot ser combustible fàcil per cremar", explica Illa.

6 ANYS del foc que va cremar durant sis dies a la comarca

Quasi 14.000 hectàrees van ser calcinades l´any 2012 durant sis dies en els dos incendis que es van produir a la comarca, un a la Jonquera, que va afectar molts més pobles, i l´altre a Portbou.

"Estem en una situació de certa tranquil·litat, però hem d'estar molt a l'aguait", afirma. Els incendis que hi ha hagut a la comarca fins ara han estat agrícoles que, "sí que cremen de seguida, però, com que no han trobat gaire combustible per cremar, no han arribat gaire lluny", assegura el coordinador de les ADF Empordà.

Finalment, Illa afirma que "és molt fàcil atribuir la culpa dels incendis als propietaris dels boscos perquè no els cuiden", però és que la situació en el sector ha canviat molt respecte a fa molts anys i els boscos ja no són un "negoci rendible, sinó una butxaca foradada", explica. Illa diu que "hauria de ser un bé públic, ja que tothom en fa ús, però gestionat per privats i amb la col·laboració de les administracions".