Els jardins de la Societat la Concòrdia d'Agullana van acollir divendres passat la primera de les sessions del cicle Punt de Lectura, que enguany arriba a la seva vuitena edició. Ho va fer de la mà d'una de les escriptores més destacades d'aquest any, Eva Baltasar, recentment guardonada amb el premi llibreter 2018. I Baltasar no va decebre al nombrós públic assistent explicant molts detalls relatius al procés de creació de la seva novel·la Permagel que ha suposat el seu debut com a narradora després d'una llarga trajectòria com a poeta.

L´autora de 'Permagel' va explicar que aquesta primera novel·la havia sorgit una mica per casualitat, quan per recomanació d´una psicòloga havia començat a escriure amb intenció terapèutica una mena d´autobiografia però la veu narrativa en primera persona es va anar rebel·lant poc a poc i va anar construint un relat que desbordava la intenció inicial i esdevenia un projecte clarament creatiu.

A partir d´una primera versió escrita a raig, Baltasar va comentar que després va sotmetre el material a un llarg procés de refinament del llenguatge. "És com si narrativa i poesia s´haguessin trobat i treballat juntes", va explicar. Més enllà d´explicitar algunes diferències entre escriure prosa o poesia, relatives al ritme de treball que exigeix cada un d´aquests gèneres, Baltasar va comentar que, en aquesta ocasió, ha descobert la gran importància que té la col·laboració amb l´editor i va aprofitar per agrair a Maria Bohigas de Club Editor totes les aportacions fetes per millorar la seva obra en múltiples aspectes i que l´ha fet sentir molt acompanyada.

En ser preguntada sobre els seus projectes futurs, Baltasar va explicar que 'Permagel' és la primera peça d´una trilogia i que ja té el títol de les altres dues: 'Mamut' i 'Boulder'. Va advertir que en aquestes el personatge central era un altre i que per tant no tenia continuïtat i que ara mateix està treballant de ple en el text de 'Mamut' i que ho gaudeix moltíssim.

Directe en el to, aparentment espontània, breu i precisa en les seves afirmacions, Baltasar va anar comentant aspectes relatius al perfil del personatge central de Permagel i de la reacció del públic davant d´una veu que té una actitud una mica impúdica i aborda de manera desacomplexada temes que habitualment són tabú com el suïcidi, la dependència dels barbitúrics o el sexe lèsbic.

Des de la coordinació del cicle, es valora molt positivament la sessió i es fa notar que, en el moment d´escollir-la com a participant en l´actual convocatòria del cicle, hi va pesar molt l´originalitat d´aquesta veu en primera persona que arrossega el lector des de la primera pàgina, la condició d´Eva Baltasar com a narradora debutant i la tria de Club Editor com una editorial de prestigi.

De 'Permagel' es va destacar la gran importància de la baralla que manté la protagonista amb el dubte, l´eina amb la qual la protagonista esquerda la cuirassa de fredor, el permagel que la protegia de l´escalfor del món. També es va posar èmfasi en el perfil paradoxal del personatge, suïcida vocacional però a la vegada molt vital, cínic però tendre, irònic però amb un món interior molt ric. Un personatge que està permanentment a la recerca de motius per posar fi a la pròpia vida i en aquest procés va trobant els motius pels quals val la pena seguir vivint.

Després d'aquesta sessió inicial, el Punt de Lectura 2018 tindrà la seva continuïtat aquestdivendres 3 d´agost a les 19:30 hores amb la participació de Gaspar Hernàndez, autor de 'La dona que no sabia plorar'.