San Antonio, la segona ciutat més gran de l´estat americà de Texas i la setena més poblada dels Estats Units, celebra aquest estiu els 300 anys de la seva fundació. Per aquest motiu, s´ha impulsat un festival que remet als seus orígens espanyols anomenat Olé i que abasta aspectes molt diversos com la gastronomia, la música o l´art. Dins aquest darrer apartat, s´ha inclòs la presència dels responsables del taller Ventura & Hosta de Navata, els quals, durant dues setmanes, han impartit, a diferents artistes de la ciutat, un taller de construcció de gegants i capgrossos. El resultat es va lluir en una desfilada a ritme de salsa pels carrers de la ciutat.

Aquesta és la tercera vegada que el mestre artesà David Ventura i Neus Hosta porten els seus coneixements als Estats Units. Anteriorment havien visitat Califòrnia i Virgínia, sempre contractats per persones "interessades en la nostra cultura". A San Antonio, els participants en el taller també van partir de zero, malgrat que ja tenien molts coneixements en altres tècniques artístiques. "Mai abans havien treballat amb cartró i per ells això, fer-ho amb aquest material, té un valor afegit", comenta Ventura. Els gegants, però, no els són figures estranyes gràcies a la proximitat amb Mèxic.

Dos gegants famosos

El curset impartit per Ventura & Hosta al Southwest School of Art va ser realment molt intensiu. El dinamisme que van donar-li -cada dia treballaven un aspecte diferent del procés- va fer que, com explica el mestre artesà, "tothom s´ho passés molt bé". El treball resultant va ser l´elaboració completa de dos gegants i tres capgrossos. Els gegants emulaven dos personatges estimats pels veïns de San Antonio: la famosa cantant texana dels anys 40, Lydia Mendoza, i el jugador de bàsquet, ara retirat, David Robinson. Els tres capgrossos recordaven personatges més genèrics de la cultura i la història texana: un frare franciscà -el fundador de San Antonio va ser el missioner Fra Antonio d´Olivares de Moguer-, una nativa americana i un cowboy. El vestuari, tant dels gegants com dels capgrossos, va ser elaborat prèviament, abans de la creació dels mateixos personatges, per les mans d´un grup de dones mexicanes. Cal dir, en aquest sentit, que un 60% de la població de San Antonio és d´origen mexicà.

La culminació del taller de creació, seguit al detall per la premsa de la ciutat, va ser presentar en societat les cinc criatures amb una desfilada popular que va atraure un munt de públic. Com comenta David Ventura, a tall d´anècdota, durant la desfilada es van substituir les tradicionals gralles per un grup de salsa de carrer amb saxos, clarinets i percussió, quelcom que va donar-li un altre aire. A més, els responsables de fer ballar els gegants i els capgrossos van ser ballarins professionals d´una companyia local. "Van venir un dia i els vam ensenyar com fer-ho", explica el mestre artesà que afegeix que, a San Antonio, aquestes tradicions catalanes no eren quelcom folklòric. "Ho veuen i viuen com una cosa curiosa, això de fer ballar una figura de tres metres d´alçada és, per a ells, divertit", argumenta Ventura per a qui és una gran satisfacció exportar la cultura catalana a l´estranger.

Sentiment d´independència

La percepció del mestre artesà és que a San Antonio estaven molt al cas de tot el que s´està vivint a Catalunya actualment. "Ho comprenen força bé", diu Ventura. De fet, Texas, el segon estat més ric dels estats americans gràcies al petroli que acumula, es va independitzar de Mèxic el 1836 i fou considerada, durant un temps, una província rebel. Durant quasi una dècada i després d´una guerra va néixer la República de Texas fins que el 1845 es va annexionar als Estats Units.

David Ventura valora molt positivament aquesta nova experiència al continent americà. "Quan treballes al taller estàs sol, et sents una mica com atrapat i et quedes reduït. Aquest tipus de propostes són com una vàlvula d´escapament i, malgrat treballar durament, coneixes gent nova, diferent", conclou el mestre.