26 de juliol de 2018
26.07.2018
Alt Empordà

Vint itineraris per descobrir la costa i la muntanya de l'Alt Empordà caminant

Francesc Xavier Gregori ha recorregut la contrada per mostrar part dels racons més inhòspits i meravellosos amb un fàcil accés

26.07.2018 | 09:50
La península de Norfeu des del puig de la Morisca.

L'Alt Empordà és una comarca amb una riquesa paisatgística molt àmplia. De fet, és l'única que compta amb tres espais catalogats en un territori de només 100 quilòmetres quadrats, els Aiguamolls, el cap de Creus i la serra de l'Albera. D'aquests tres espais i disset més, Francesc Xavier Gregori n'ha fet un itinerari al seu llibre titulat Alt Empordà 20 excursions a peu –que és una continuació del mateix format de guia que va fer per al Baix Empordà.
En aquests vint itineraris que recorren la contrada, trobem la informació necessària per a poder fer unes rutes que són "relativament fàcils de fer i que en gran part ressegueixen el camí de ronda", explica l'autor, que ha recorregut fil per randa les cales, els cims i els paratges de l'Empordà i que ja té certa experiència tant en el món de l'excursionisme com en el món dels llibres.

Cala Montjoi de Roses, els Aiguamolls de Sant Pere Pescador, el puig Neulós de Cantallops, els dòlmens de Pau o el puig de Quer­roig de Portbou, són alguns dels espais paradisíacs altempordanesos per on viatja el llibre.

En aquesta informació necessària amb què compta la guia, hi ha el punt de sortida d'una ruta, que queda ben especificat, "ja que a vegades sembla una cosa secundària però és clau que hi sigui", destaca Gregori. Com també expressa una de les característiques que tenen les seves rutes, "que són circulars i no lineals, és a dir, que no t'obliguen a fer mitja volta a un punt en concret, tot i que sí que alguna vegada impliquen agafar el transport públic", com és el cas de l'Itinerari 15, en què la ruta agafa el tren per tornar de Portbou fins a Llançà.

Finalment, l'autor de la guia "anima" als excursionistes, que facin les rutes, que, "en la mesura que puguin", facin veure a les institucions i a la societat en general que moltes de les pistes i les zones per on es passa, "són plenes de runa, burilles, llaunes o tovalloletes que desmereixen totalment el territori", diu.

Precisament és gràcies a les persones autòctones de cada zona que la guia és tan completa i no es deixa cap racó, ja que "moltes vegades em diuen els llocs on he d'anar o per on he de passar, perquè jo els desconec", afirma l'autor de l'obra. Un desconeixement que es va pal·liant a mesura que "vas viatjant pel territori, perquè encara hi ha molts espais de gran interès que es poden donar a conèixer més, com molts búnquers o megalítics", afirma.

Un guia fàcil, com el territori

Un dels requisits de la guia, explica Gregori, era que fos fàcil, tant d'entendre com de poder portar-la a terme seguint les indicacions. És per això que les rutes "no són complicades, ni t'has d'enfilar per enlloc". De fet, el nivell de màxima dificultat, el número tres, implica que el recorregut és llarg amb camins estrets i irregulars i amb cert desnivell, però sempre senyalitzats. En total només set dels vint.

I és que la majoria dels itineraris, deu, són de nivell 2, que són camins relativament llargs però de molt bon fer, "tal com és la geografia de la comarca", diu Gregori, gran entusiasta del territori empordanès.

Rutes destacades 

La Jonquera | nivell 2 | 2 h 45'
El Portús, el salt del Fitó i el puig Forcadell. Aquesta ruta, pel curs alt del Llobregat d'Empordà, reserva punts de màxima espectacularitat entremig d'unes vistes del territori que meravellen, com les gorgues del Fitonell.

Sant Quirze de Colera | nivell 2 | 5 h 45'
Al voltant de Sant Quirze de Colera. La ruta transcorre per un territori que ha estat declarat Paratge Natural d'Interès Nacional, prop de l'antic priorat de Sant Quirze de Colera, amb colls, carenes i cims impressionants.

El Port de la Selva | nivell 3 | 4 h 40'
El Port de la Selva, el puig dels Bufadors i la cala Tavallera. La ruta permet desxifrar la història de Sant Baldiri en un paratge de feixes ben estructurades i d'una geografia tortuosa que ofereixen un grapat de sorpreses.

Roses | nivell 3 | 5 h 55'
La cala Montjoi, el cap Norfeu i el puig de la Morisca. La ruta permet contemplar les vistes espectaculars del litoral retallat de la badia de Jóncols passant pel camí un ronda que es transforma en un jardí arran de mar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook