Endesa Educa, la unitat educativa de Fundación Endesa, tanca el curs 2017 - 2018 amb un balanç de 20.550 participants un increment del 24% respecte el curs anterior en les diferents activitats que ha impartit a Catalunya de setembre a juny. Entre les 831 activitats que s'han realitzat hi ha des de visites a instal·lacions elèctriques, a les aules de 88 escoles -a través del taller PlayEnergy-, fins a la seu de Barcelona i el Museu de l'electricitat de Figueres -gestionat pel Fons Històric de la Companyia-.

L'objectiu d'Endesa Educa és impulsar hàbits i actituds vers l'eficiència energètica i la sostenibilitat començant des de l'educació. Per fer-ho possible, disposa d'una àmplia oferta d'activitats i tallers que tenen la finalitat d'oferir als centres i escoles recursos educatius fora de l'aula que permetin visualitzar i, d'alguna manera, experimentar conceptes tan complexos com són l'energia, la generació, el consum i l'estalvi. Tots els interessats a participar en alguna activitat el curs vinent poden consultar l'oferta a la web endesaeduca.com

Enguany, el Museu de l'Electricitat de Figueres ha rebut 840 visites, el que ha suposat triplicar els resultats del curs anterior. L'aposta per la renovació periòdica de la mostra, com per exemple la cessió per part de l'Ajuntament de Figueres d'una col·lecció de lluminàries històriques, la jornada de portes obertes organitzada per les Fires i Festes de la Santa Creu i la col·laboració amb associacions i entitats com el Grup de Treball Tramuntec, així com l'oferta d'activitats educatives, ha permès aquest augment tant significatiu.

Aquestes activitats estan dissenyades en funció del currículum educatiu i s'adapten als diferents nivells dels alumnes. Així, els més menuts poden assistir a un conte de titelles on el llamp Patapam els introdueix en el món de l'energia. Pels alumnes de Primària i ESO les activitats es plantegen des d'una pregunta a la qual ells han de donar resposta a partir de l'experimentació i la reflexió. Aquest és un dels principals atractius del programa, el visitant com a protagonista de l'activitat, perquè és així com realment s'assimilen i es coneixen les coses. Per això mateix, entre les visites amb més èxit es troben les instal·lacions elèctriques. En concret, la central tèrmica de cicle combinat del Besòs ha estat la més visitada, amb 2.275 estudiants que han vist en directe com es produeix i es distribueix l'energia que després consumeixen a casa seva. Els centres també tenen la possibilitat de visitar diferents centrals hidroelèctriques, una opció que els instituts i escoles del voltant d'aquestes instal·lacions valoren especialment. Les tres hidràuliques que han rebut més estudiants aquest curs són la de Camarasa, que aquest any ha celebrat els seus 100 anys, a la Noguera, la d'Arties, a la Vall d'Aran, i la de Flix, a la Ribera d'Ebre.

Per nivell educatiu, el volum més gran de participants en el programa ha estat pels alumnes d'Educació Primària (13.250), bona part d'ells mitjançant els tallers itinerants de PlayEnergy, seguits dels d'Educació Secundària (4.558), Batxillerat i Cicles Formatius (1.286) i grups d'educació especial i adults (1.321).

Siguin quina sigui l'activitat i el públic, la missió d'Endesa Educa és explicar l'energia i l'electricitat amb la finalitat de què es prengui consciència de la necessitat de fer un ús racional i eficient de l'energia.

Per altra banda, coincidint amb aquesta competició, durant el cap de setmana, tindrà lloc el Màster Internacional de Pesca a Mosca a l'embassament de la Torrassa. Per la qual, es mantindrà una làmina d'aigua òptima a les zones de platja per poder realitzar la pesca. Per fer-ho possible serà necessari fer una programació específica a la central d'Esterri que garanteixi el nivell a l'embassament de la Torrassa.

La Companyia respon amb aquestes actuacions a la demanda de les diferents organitzacions per tal de garantir l'estat òptim de la Noguera Pallaresa. Així, Endesa, en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua, entén la importància dels esdeveniments esportius per a la vida social i econòmica de la comarca.