“La pintura és com una malaltia, la llum, una obsessió; els colors com la febre, el gest de pintar, la curació”. Amb aquestes paraules, definia l’artista Josep Malats (Viladrau 1941-Llançà 2018) la seva passió per l’art que el va portar durant anys a protagonitzar la que era l’exposició de l’estiu a Llançà, cada any per les festes del Carme. Aquesta cita ineludible de l’artista amb el poble, del qual afirmava sentir-se profundament enamorat, va durar més de vint anys i aquest estiu encara té continuïtat amb l’organització d’In Memoriam Josep Malats, que recuperarà pocs mesos després de la seva mort l’univers, el color i la llum de la seva obra. S’inaugurarà aquest dissabte a les set de la tarda, a l’Hotel Gri-Mar, escenari habitual de la mostra, que es podrà visitar fins al 19 d’agost. La inauguració serà més especial que mai, explica emocionada la seva vídua, Anna Maria Guitart, que intervindrà en l’acte d’inauguració acompanyada per l’alcalde de la població, Pere Vila, i el també artista Carles Bros, qui compartia amb Malats amistat i devoció per la pintura.

Un esperit nocturn

Josep Malats ha estat i és a Llançà un home estimat, “se’l troba molt a faltar arreu i també a l’ambient de nit de la localitat, era un home de gent” expressa la seva vídua, tot recordant que va ser un esperit de la vida nocturna de Llançà. El Puput, El Cau, La Ona, van ser alguns dels seus negocis durant anys a Llançà. Era també l’esperit de La Taverna del Pirata, que el mateix Malats es va encarregar de decorar i ambientar. Pocs dies després de la seva mort, els més íntims es van reunir al local per retre-li un homenatge. Malats combinava la faceta d’empresari i emprenedor amb la d’artista i la seva obra està indestriablement lligada a la seva personalitat, a la seva manera d’entendre la vida i l’existència. Durant els anys de formació i evolució va viure fora de Llançà. Va ser l’any 1985 quan torna a l’Empordà que es dedicà en cos i ànima a pintar, un moment que coincideix amb el retrobament amb el seu amor de joventut, Anna Maria Guitart, amb qui es va casar en segones núpcies, després de 22 anys de convivència, ara fa tres anys.

Durant 17 anys, Malats va ser professor de pintura a la Fundació Clerch i Nicolau de Figueres. També impartia classes a Llançà. En el moment de la seva mort, tenia tot a punt i empaquetat per la que seria la seva nova exposició de les festes del Carme d’enguany a Llançà. Només va deixar a mig fer un quadre dedicat al castell de Quermançó. Ell mateix s’encarregava de fer-ne difusió personalment cada estiu, dies abans de la inauguració, perquè tothom hi estava convidat, aquell dia era una gran festa al poble. A l’Hotel Gri-Mar es podrà admirar de nou la seva obra viva i plena de color, de pigments clars i vius, influïts pel cel i el paisatge empordanès a través d’una trentena de peces que segueixen l’estil cubista figuratiu on es va adscriure Malats des de feia un temps. També es presenta en aquest espai, que ell valorava com a ideal, peces amb temes més clàssics com les tradicionals barques o els paisatges marítims, que el seu públic continua esperant.