Rufus Wainwright ha debutat a Peralada aquest dissabte, ha celebrat els seus 20 anys de música i s'ha ficat a la butxaca als seus seguidors incondicionals i als que l'han vingut a veure per primera vegada

El concert, de 90 minuts de durada, ha viatjat pels dos primers àlbums del cantant. S'han escoltat cançons com Beauty Mark, que ha obert el concert, Vibrate, Memphis Skyline, Gay Messiah, Only de People, So long Marianne, Alone Time o Cigarettes & Chocolate Milk. Davant dels insititents aplaudiments del públic un cop acabat el concert, ha tornat a sortir a l'escenari i ha cantat Going to a Town, Hallelujahi Poses.

Durant tot el concert, el públic ha aplaudit amb entusiasme els inicis o els finals de les cançons. Un espectacle, al més pur estil Wainwright que durant tot el dia ha visitat i descobert els diversos espais del Castell de Peralada, un lloc que ha encisat a l'artista.

Diàlegs

Rufus Wainwright ha obert avui el cicle ‘Diàlegs' que es fa en el marc del Festival de Peralada 2018 i que està vinculat al Campus Peralada. Ha estat una trobada de proximitat, a la Biblioteca del Castell de Peralada, en la que han participat 10 alumnes del Campus i públic en general. Ha estat moderada per Roger Gual, director i guionista de cinema. El vocalista i compositor, que prové d'una dinastia d'artistes, ha començat la seva intervenció parlant dels seus inicis en el món de la música. Ha explicat que va créixer amb música tradicional i ja d'adolescent escoltava a Tina Turner o Prince, entre d'altres. El Rèquiem de Verdi, va ser una de les seves influències, el punt de partida que el va fer, segons ha dit ‘devorar tota la òpera que podia'. La seva capacitat de creació és tant immensa que l'eleven a la categoria de geni. Enamorat de l'òpera, ha composat dues. La darrera, sobre l'emperador romà Adrià, situada a l'antiga Roma. S'estrenarà a Toronto la propera tardor. En aquest sentit ha dit que ‘ em consideraré un compositor d'òpera quan escrigui la tercera, aquest és el llindar' i ha afegit ‘ escriure una cançó genera molta alegria i emoció però escriure una òpera és WOW! És cert també que el meu treball a l'òpera es reflecteix a les meves cançons pop i a l'inrevés. Necessito escriure música, és molt important per a mi'. En aquesta trobada de Diàlegs també ha parlat de cinema i en aquest sentit ha dit que ‘ la primera pel·lícula que recordo haver vist a la meva vida, quan tenia 10 0 12 anys, va ser Les quatre cents coups, una pel·lícula francesa escrita por Truffaut y Marcel Moussy i als 14 anys vaig descobrir La Dolce Vita, de Fellini i La Traviatta de Zeffirelli. Ha manifestat que els seus directors espanyols preferits són Pedro Almodóvar, Luís Buñuel i Isabel Cuixet.

I Nit del Cinema

En el marc del Festival de Peralada s'ha celebrat la primera edició de la Nit del Cinema, un esdeveniment que es celebra en col·laboració entre el Festival de Peralada i el Festival Internacional de Cinema de Barcelona - Sant Jordi (BCN Films Fest), el certamen de cinema que es celebra cada any als Cinemes Verdi de Barcelona, coincidint amb la Setmana de Sant Jordi.

Aquest Festival ofereix pel·lícules que van des de l'eix temàtic del cinema, literatura i història de la secció oficial del Festival fins a propostes més populars. Els assistents a la I Nit del Cinema a Peralada, han fet un cocktel als Jardins del Castell i posteriorment han assistit al concert de Rufus Wainwright. Aquesta col·laboració es fa entre els dos festivals ja que tenen la promoció cultural i artística entre els seus objectius principals. Va començar en la passada edició del BCN Films Fest, amkb la creació del premi Festival de Peralada a la millor Música.

Entre els assistents a la I Nit del Cinema hi havia productors i professionals de la industria del cinema. Entre ells, el jove realitzador barceloní, Dani de la Orden (El Pregón), que aquesta setmana estrena El Mejor verano de mi vida, Pablo Bergero responsable de pel·lícules com ‘Blancanieves' o ‘Abracadabra' i la directora catalana, Elena Trapé, que amb la seva darrera pel·lícula ‘Las Distancias', va aconseguir el premi a millor pel·lícula, millor directora i millor actriu en el passat Festival de Màlaga.