05 de juliol de 2018
05.07.2018
Figueres

La Colla de Figueres es modernitza per créixer en l'àmbit social i empresarial

Ara es diuen Els Merlots i han firmat un acord amb l'entitat Ksameu i s'ha vinculat amb els negocis de la zona per "aportar alguna cosa més a la societat" i augmentar el volum de socis.

05.07.2018 | 17:40

La Colla Castellera de Figueres, nascuda ara fa vint-i-dos anys, viu una etapa de canvi des del mes de febrer, amb l'entrada de la nova junta directiva liderada per David Pujol, tant pel que fa als aspectes tècnics com als directius per tal de fer un salt endavant. Dissabte de la setmana passada es va aprovar per assemblea una reforma exhaustiva dels estatuts, un canvi més dels que viu la colla des de fa uns mesos. "Hem fet molts de canvis amb els tempos una mica accelerats, però realment ens feien falta per posar-nos al dia. No són d'avui per demà, però necessitem que donin fruits com més aviat millor", explica David Pujol, director de la Colla Castellera de Figueres.

Entre les novetats de la colla, la més important és el canvi de nom. Si fins ara es deien Els Liles perquè vesteixen d'aquest color, a partir d'aquesta setmana es diran Els Merlots. "Ens anava molt bé perquè el merlot és un diminutiu de la merla, un ocell, i en podíem fer una mascota. És d'un to lilós i, a més, és una de les varietats de vins que es fan a la comarca", expressa Pujol. I afegeix que és "fàcil de dir i agrada a la gent de la colla".

Amb aquesta nova marca corporativa, la colla vol donar una empenta a l'increment del volum de gent. El merlot estarà present a la roba i als cascos perquè s'identifiqui amb la colla de Figueres, una colla que "volem que sigui més fresca, més jove i més propera a la gent".

Una de les noves iniciatives de la junta és la gestió de la colla a través d'una APP pròpia que permet controlar l'assistència de la gent i quantificar-ne les sortides, a banda d'ajudar en qüestions logístiques.

Aquestes accions es poden englobar més en un sentit estructural i empresarial, però "faltava fer alguna cosa més de caràcter social per apropar-nos a la societat figuerenca, assegura Pujol. Els castells són Patrimoni Cultural de la Humanitat i "havíem de donar un valor afegit a la colla i aportar més a la societat", diu. És per això que els actuals Els Merlots van firmar fa pocs dies un acord de col·laboració amb l'entitat d'integració juvenil Ksameu per ajudar-se mútuament.


Els Merlots, la nova denominació de la Colla Castellera de Figueres.

"Vam creure oportú mostrar-los la nostra manera de treballar, basada en la confiança i en la mentalitat d'equip –clau en els castells–. I és que ni a Castells ni a Ksameu ningú no es pregunta ni l'origen, ni la mentalitat, ni la ideologia, sinó que "tots podem conviure junt per fer una cosa maca", explica Pujol.

Amb els joves de Ksameu, els castellers poden fer tallers i activitats conjuntes, sempre amb un monitor, perquè el jovent i gent més gran "coneguin realitats diferents" i el seu grau de consciència social sigui més gran. "Crec que ens podem ajudar de forma recíproca", diu Pujol.

De fet, en el nou material de la colla s'imprimirà el nom de Ksameu per tal de mostrar el compromís social de la colla i, a la vegada, fer ressò dels projectes de l'entitat altempordanesa.

Un carnet casteller

"A Tarragona ja el tenen i a Barcelona també", diu Pujol. Es refereix a un carnet individual de casteller que es renovarà cada any i que servirà per vincular el teixit empresarial de Figueres amb la colla. I és que, "quan vols créixer, necessites ajudes de tota mena. Volem que els castellers tinguin alguna ajuda o descompte per beneficiar tant la colla com els comerços, que en aquest cas hauran de tenir el distintiu de Punt lila", explica Pujol.
Les empreses amb el distintiu demostraran una sensibilitat pel món casteller i a la vegada aprofitaran les sortides de la colla per fer-se conèixer.

El carnet és una de les noves iniciatives de la colla, que viu un ritme frenètic de canvis per "recuperar el temps en què ens hem quedat una mica enrere", diu Pujol. Dissabte de la setmana passada es va celebrar l'assemblea, que va ratificar els canvis per unanimitat de la reforma del reglament i dels estatuts. "Va haver-hi més gent que de costum i tothom va estar molt implicat i favorable a la modernització de la colla", explica el president dels Merlots, David Pujol.

Una de les noves mesures és que la part tècnica i la part directiva treballin de forma conjunta en un únic projecte per tal d'anar tots en la mateixa direcció. En general, "obrim, modernitzem, fem més transversal, establim i reubiquem les funcions de cadascú. En definitiva, ens posem al nivell de les colles grans del país", explica Pujol.

Aquests canvis són eines necessàries per créixer en volum de gent, "primer en la base i després en alçada".
Entre les noves regulacions de la colla, s'ha establert de manera oficial que són una colla i una entitat apartidista, i qualsevol activitat a la qual assisteixen, com ara el castell fet només per dones a l'Estartit ara fa uns dies o els actes en defensa dels presos polítics, es decidirà per assemblea.

En busca "d'uns 50 socis més"

La colla té actualment uns 250 socis, dels quals uns 190 són molt actius. Ara bé, segons diu Pujol, caldrien 50 socis més, actius i participatius, per eixamplar la base i créixer per poder aspirar a objectius més ambiciosos.
En el món casteller entra i surt molta gent de manera ràpida i costa costa ampliar la massa. En aquest sentit, "necessites oferir un bon producte per ampliar-la i fer que la gent es quedi, que vegi alguna cosa més que fer castells, i més aquí dalt, que no som tan castellers", afirma Pujol.

La dinàmica, però, és positiva, ja que la colla ve de fer una "súper actuació" a Torredembarra el 2016 on "vam accedir per puntuació al concurs de colles petites i vam quedar segons. Va ser un rècord, amb 190 persones i tres autocars", comenta Pujol. El 2017 la colla va tenir una petit descens de la massa social, però "l'hem sabuda contenir" i el volum no "ha baixat". I aquest 2018, des de l'entrada de la nova junta, la colla ha crescut en uns 25 castellers, controlats per la nova APP. "Hem de seguir creixent perquè per Santa Creu de l'any que ve, si pot ser, puguem descarregar un castell de vuit", diu David Pujol.

I en el creixement de la colla és important "arriscar més", ja que els figuerencs descarreguen un 96% dels castells. "Portem els castells al mil·límetre i, sense perdre l'etiqueta de colla segura, volem avançar i i fer coses noves", comenta Pujol. Per això, Els Merlots reben l'ajuda de dues o tres colles que els guien per fer aquests passos endavant. De fet, segons explica el president de la colla, a la trobada de Figueres la resta de colles castelleres els deien que s'havien de creure més els castells que feien i que realment podien fer-ne de més grans. Ara bé, cal tenir en compte que "nosaltres treballem", diu Pujol, i "si caiem no tenim tant de relleu com a les terres de Tarragona. Potser anem més lents perquè volem anar molt segurs", afegeix.

L'objectiu a curt termini és ser una de les entitats de base de la ciutat de Figueres. Amb la condició, però, de "no dependre de les institucions pel que fa a les ajudes econòmiques. Estem orgullosos d'autofinançar-nos 31.000 dels 42.000 euros de pressupost que tenim a través d'actuacions, tallers i publicitat", afirma Pujol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook