"Vaig obrir un debat personal i a través de les xarxes sobre el tema dels diners, arran d´un cop dur que em va tocar viure. Hi ha moments en què allò material no val res, perquè vols tenir el que ja no pots tenir" assenyala l´artista empordanesa Roser Martínez.

A partir de les seves inquietuds, va néixer un dels seus projectes més personals El Valor del Diner convertit en joia, que precisament ara veu la llum per primer cop en una exposició a Barcelona. L´elaboració de la peça comença amb un treball previ de camp. L´artista va llançar una pregunta: "En quin moment el diner perd el valor per tu? Les nostres oportunitats estan determinades pel lloc on naixem? Per la família que ens dona la vida? La nostra felicitat depèn d´això? És possible estar ple de felicitat tot i no tenir diners?". El projecte sobre el valor dels diners neix davant la inquietud d´arribar a l´essència d´aquestes qüestions. Totes aquestes reflexions, juntament amb les sensacions que va tenir l´artista en trencar un bitllet a pedaços, van generar un debat molt ampli. "En mi hi havia reflexions contradictòries, de calma i d´angoixa al mateix temps". Aquest precís binomi de sentiments són els que batallen entre si i donen vida al projecte. "Els meus pensaments i emocions s´han materialitzat a través de l´art" diu Martínez. "El diner no representa el mateix per a un nen que neix a Síria i per a la seva família que per a un nen d´aquí o dels Estats Units" reflexiona. "Moltes persones asseguren que només necessiten cobrir el més bàsic en la seva vida per ser feliç. A l´Àfrica, molta gent és feliç perquè no coneix res més, és diferent quan neixes en un lloc on el diner ja és una necessitat i es converteix en una pressió econòmica".

La peça que dona vida al projecte ha estat confeccionada utilitzant malla de fil metàl·lic soldada en or. Perfecta harmonia que juga amb el contrast d´un material noble, com l´or, i un material mòdic, com el fil metàl·lic. "Embolicant tot el braç, té el seu origen al dit. Aquesta primera part de la peça s´articula mitjançant una pasta de textures blanques que simbolitzen les reflexions més lluminoses i inspiradores. L´esperança i tranquil·litat que els diners ens dona quan ens facilita la vida. Un cop a l´espatlla, la peça fa un gir elegant cap a l´esquena; on s´aprecia l´altra cara de la moneda. A l´esquena, s´assenta un delicat fil de pedres volcàniques. Gruixudes i de forma cúbica, són protagonistes de la fermesa i les reflexions més dures sobre els diners" explica l´artista amb detall.

Una noia nua llueix la peça a quatre fotografies realitzades per Mònica Quintana i que s´emmarquen dins el projecte. Està nua -per simbolitzar el naixement-, i estirada en un camí de terra i en posició fetal: "en el moment que neixes, no hi ha consciència i és a partir d´aquí que la família i l´entorn et fa agafar un camí o un altre".

L´obra s´exposa acompanyada d´una performance: una foguera on s´aboca material de l´artista, des del divendres passat 22 de juny fins a l´1 de juliol, a la Galeria Atelier Pilar Güell de Barcelona on es pot veure l´obra de 30 artistes emergents.