Després que els alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) dels Oficis, de Figueres, s’instroduïssin l’octubre passat en un primer taller per aprendre l’art de construir diferents tipologies de murs, -usant com a matèria primera la pedra seca i aproximant-se a tot allò que envolta el món d’aquest art-, aquest mes de juny s’ha clos la formació pràctica. Els alumnes han pogut veure el resultat de posar en actiu els seus coneixements realitzant la restauració del tram superior del muret de pedra seca que recorre el lateral de la Carretera del Castell de Sant Ferran.

L’acció forma part d’un acord de col·laboració entre l’Associació per a la Formació Professional de l’Alt Empordà i Adrinoc (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya). La intervenció s’ha coordinat amb els serveis municipals de l’Ajuntament de Figueres i ha comptat també amb la participació de la Brigada municipal i i amb la guia dels formadors Modest Soy i Xavier Laporta, de l’associació Prat Comú

El taller ha format part del projecte de cooperació Col·laboraxPaisatge que neix l’any 2016 per assolir el Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana, un projecte de cooperació Leader coordinat per Adrinoc i amb l’assessorament i tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, dirigit a la creació de desenvolupament rural.

Des de la seva creació Col·laboraxPaisatge ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions especialitzades, l’App de la Pedra Seca, el Registre dels oficis constructius de la pedra seca, on apareixen els professionals que s’hi dediquen, així com material pedagògic per a les escoles i instituts, o iniciatives per a la dinamització del voluntariat i el treball en xarxa. Maite Oliva, coordinadora de Col·laboraxPaisatge assegura que pels alumnes el resultat ha estat molt positiu: “No només han construït el mur, sinó que prèviament van haver de fer tasques de neteja, desempedregament i recollida de pedres per poder treballar”. Oliva també remarca com treballar en xarxa “ha permès visibilitzar el nostre projecte Col·laboraXpaisatge al territori en un entorn de gran valor patrimonial com és Sant Ferran”.